De 5 favoriete aandelen van… Andy de Bruijne (Kandschwar)

Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen. Deze week is het de beurt aan Andy de Bruijne, onafhankelijk analist en uitgever van de investeerdersbrief Kandschwar Investments.

1/ Renewi


“Het afval- en recycle­bedrijf Renewi, met leidende posities in de circulaire economie in België en Nederland, was onlangs het doelwit van een overname. De Australische private-­equity-investeerder Macquarie bood 8,10 pond per aandeel, maar het management ging het gesprek niet aan. De focus ligt op kostenbesparingen en het afwikkelen van enkele histo­rische issues met Britse ­publiek-private partnerschappen. De verkoop van die activiteiten moet leiden tot het halen van de doelstellingen op middellange termijn: een hoge enkelvoudige ebit-­marge, een vrije kasstroom van meer dan 40 procent van de bedrijfskasstroom, een rendement op kapitaal van 15 procent en een omzetgroei van 5 procent per jaar.”

2/ Harbour Energy

“Het grootste onafhankelijke olie- en gasexploratie­bedrijf van het Verenigd Koninkrijk heeft veel te lijden onder een zware meevallerbelasting. Daardoor liep de waardering fors ­terug, ondanks de sterke balans en de ruime dubbelcijferige vrijekasstroom­rendementen. Eind 2023 meldde Harbour dat een feitelijk omgekeerde overname wordt gedaan van de upstreamactiva van Wintershall Dea van BASF en LetterOne voor een ondernemingswaarde van 11,2 miljard dollar. Daarmee stijgt de productie in één klap van 200.000 naar 500.000 vaten olie-equi­valent per dag en wordt de Britse afhankelijkheid zwaar afgebouwd. Inmiddels staat de koers onder druk, wat een aantrekkelijk instapmoment geeft.”

3/ Sylvania Platinum

“De Zuid-Afrikaanse cash­rijke, snelgroeiende lagekostenproducent van platina, palladium en rodium noteert op de Britse beurs. Toepassingen zien we in de auto-industrie, juwelen en als geleidingsmateriaal. Na een ­stevige prijzendruk lijkt de ommekeer nabij: auto- en glasvezelproducenten schrijven hun voorraden af en de uitrol van elektrische voertuigen vertraagt. Ook kent het bedrijf een nettocashpositie van 60 procent van de markt­kapitalisatie of bijna 50 procent van de boekwaarde en noteert het tegen nog geen 4 keer de verhouding tussen het eigen vermogen en de bedrijfskasstroom. Het dividendrendement bedraagt bijna 4 procent. Dat geeft voldoende veiligheids­marge om te wachten op een herstel van de prijzen.”

4/ A.S.R.


“Voor de dividendgerichte investeerder is de verzekeraar A.S.R., de tweede speler op de Nederlandse markt, interessant. Daar werd de ‘woekerpolisaffaire’ geschikt voor een lager dan verwacht bedrag met 225 miljoen euro na belastingen. Vanaf 2024 mikt men op een kapitaalgeneratie meer dan 1 miljard euro. Ook Knab, de bank die in de inboedel bij de overname van de Nederlandse activiteiten van Aegon zat, werd voor een mooi bedrag verkocht. Synergievoordelen van die overname werden verhoogd van 185 naar 215 miljoen euro. De impact van de schikking op de Solvency II-ratio die pro forma op 189 procent staat, is beperkt. Met een rendement van 6,5 procent en een mogelijk nieuw inkoopprogramma dit jaar oogt A.S.R. aantrekkelijk.”

5/ Carrefour


“Ook de Franse retailreus Carrefour is geschikt voor dividendzoekers. De overname van Grupo BIG in Brazilië werpt de eerste synergievoordelen af. Hoewel het Franse marktaandeel van 22,5 procent nog onder de piek van 24 procent zit, zien we wel verbetering in de onderliggende winstgevendheid. Een sterk punt blijft de vrije kasstroom die over 2023 met 29 procent steeg tot 1,6 miljard euro. Het dividend van 0,87 euro, een stijging van 55 procent op jaarbasis, en de basis voor de verwachte jaarlijkse groei van 5 procent, straalt gecombineerd met het inkoopprogramma van eigen aandelen van 700 miljoen euro vertrouwen uit. Dat zien we tegen 8 keer de verwachte winst voor dit jaar nog niet terug in de koers.”

Partner Content