Style Style Wijnhandelaar Steven Kempenaers over zijn favoriete fles: 'Champagne is de meest feestelijke wijn die er bestaat' De meest gekoesterde fles uit de persoonlijke wijnkelder van Steven Kempenaers, eigenaar van de importzaak Wijnen De Kok in Lier, is de champagne Salon uit 1969, zijn geboortejaar. Maar dat is niet de enige reden waarom hij er zo gehecht aan is.
Style Style Het Plant Plan: reis rond de wereld in 23 vegan adressen Overal ter wereld is de plantaardige keuken in opmars, zelfs in de topgastronomie. Trends Style selecteerde een twintigtal restaurants die bewijzen dat de vegan keuken in kwaliteit, creativiteit en eetplezier niet hoeft onder te doen voor de klassieke keuken.
Nieuws Nieuws Van charcuterie naar wijn Als er één Bordelees wijnkasteel is dat je niet kan verwarren met een ander, dan is het Cos d'Estournel. De oosterse architectuur ervan is uniek. Deze deuxième grand cru classé kent een gelijkaardige geschiedenis als vele beschermde wijnkastelen in Bordeaux: lange tijd in handen van adellijke families, tot de laatste familie bezwijkt voor het grote …
Nieuws Nieuws Onbekend wijnland Hoe kan je wijn maken in een land met een subtropisch klimaat? Door wijndruiven te kweken op grote hoogte, waar het koeler is. Dat is wat in Bolivië gedaan wordt. Niet alleen is dat een van de armste landen in Zuid-Amerika, het ligt ook te dicht bij de evenaar om geschikt te zijn voor wijnbouw. …
Nieuws Nieuws De Dow-Jones van de wijn De Brit James Miles en de Australiër Justin Gibbs, beiden beurstraders en wijnliefhebbers, kwamen op het idee om, naar het voorbeeld van beursindexen, een index voor de wijnindustrie te creëren. De bedoeling was op basis van hun Fine Wine 100 wijnen te verhandelen zoals aandelen worden verhandeld, tegen prijzen die voortdurend schommelen naargelang de vraag …
Nieuws Nieuws Duitsland in het rood In het begin van de vorige eeuw waren Duitse wijnen even begeerd en duur als Franse. Maar dat veranderde door de twee wereldoorlogen. De Duitse wijnsector stuikte in elkaar en moest zich vele decennia richten op binnenlandse consumptie. Daarbij raakte hij in de greep van grootschalige industriële productie, wat flauw-zoete wijntjes opleverde.
Nieuws Nieuws Wijn op temperatuur Tijdens de zomer moet de wijnliefhebber vaak afrekenen met een probleem: de temperatuur van de wijn. De allerlekkerste wijn kan compleet ten onder gaan als hij te warm wordt. En een al te enthousiast gebruik van de ijsemmer kan een wijn evenzeer schaden. Warmte of kou vervlakken de geur en de smaak van een wijn. …
Nieuws Nieuws Klein maar elegant Zelfs in Frankrijk zijn er nog wijnstreken die de Belgische wijnliefhebber niet of nauwelijks kent. Zoals het piepkleine Bellet, hoog boven Nice. Zelfs Fransen kennen dat microterroir amper. Op slechts 50 hectare verbouwt een tiental domeinen daar wijn. In Bordeaux zijn er domeinen die die oppervlakte in hun eentje al overtreffen.
Nieuws Nieuws Bakermat van de wijn Archeologen hebben de bewijzen gevonden: 8000 jaar geleden ontstond in het huidige Georgië onze wijncultuur. Van daaruit verspreidde ze zich via Egypte en Griekenland naar West-Europa. En toch is Georgië als wijnland onbekend en onbemind.
Nieuws Nieuws Hoog in de wijngaard Galicië, in het noordwesten van Spanje, staat met zijn koele Atlantische klimaat niet bekend als wijnstreek. Toch worden er wijnen gemaakt waarvan het niveau even hoog is als de ligging van de wijngaarden. Zoals in Ribeira Sacra, waar de druiven gekweekt worden op bijna loodrechte hellingen in een grillig landschap dat aan de Noorse fjorden …
Nieuws Nieuws 2000 jaar oude wijncultuur Hongarije ligt in de klimaatgordel die geschikt is voor kwaliteitswijn en heeft een even rijke en historische wijncultuur als de wijnlanden in West-Europa. Toch blijkt het een uitdaging de wijnliefhebber te overtuigen van de kwaliteit van Hongaarse wijnen. Dat komt omdat Hongarije onder het communisme naar de marge van de wijnmarkt werd gedreven. Eigenaars van …
Nieuws Nieuws Geen sangria aan de costa's Spanje zit als wijnland in de lift. De Spaanse wijnen profiteren volop van hun zonnige klimaat en van het talent van een nieuwe generatie wijnmakers. Toch is dat nog niet doorgedrongen tot de vakantiegangers die naar de Spaanse kusten trekken en er vooral bier en sangria bestellen. Veel goede wijngaarden liggen nochtans vlak bij de …
Nieuws Nieuws Blind vertrouwen op 2015 De bekende Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson merkt een patroon op. "Bordeaux kende de jongste decennia elke vijf jaar een uitzonderlijk goed wijnjaar: 1990, 1995, 2000, 2005, 2010 en 2015."
Nieuws Nieuws Kluizenares in Languedoc Helemaal alleen, midden in de garrigue van Languedoc, woont een wat wereldvreemde vrouw op een godvergeten plek. Dertig jaar geleden is Marlène Soria daar met een wijndomein gestart. En pas na jarenlang zwoegen krijgt ze nu wereldwijde erkenning. Het bewijs dat je wel degelijk iets kan bereiken zonder je principes op te geven.
Nieuws Nieuws De nieuwe Chileense wijn " We waren het beu van wijnschrijvers, importeurs en sommeliers constant te horen dat Chileense wijnen industrieel, zoet en saai zijn", zegt de terroirspecialist Pedro Parra. "Er zijn prachtige terroirs in Chili, waar je grote wijnen kunt maken, fijn en elegant zoals in Europa. Alleen moest iemand die gebieden ontdekken en ontginnen. Dat is wat …
Nieuws Nieuws Een Franse druif in Argentinië In haar bakermat Zuidwest-Frankrijk heeft malbec nooit veel wijnliefhebbers kunnen verleiden. De druif geeft er donkere, stroeve, stugge wijnen. Maar in Argentinië toont ze zich van haar beste kant. Daar blijkt ze in staat wijnen te leveren die geurig, fruitig, fluwelig en vol in de mond zijn. Wijnen die je snel kunt drinken, maar die …
Nieuws Nieuws Neergang van een wijnhype Vandaag is het weer zover: elke derde donderdag van november wordt de beaujolais nouveau op de markt gebracht. Maar wie wil hem nog drinken?
Nieuws Nieuws Franse wijnbouw in Chili Adel en grootgrondbezit hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de economie van Chili, ook in de wijnbouw. Wijngaarden van meer dan duizend hectare zijn geen uitzondering. De eigenaars, vaak afkomstig uit aristocratische families, hebben belangen in andere industrieën, zoals steenkool, koper, zilver, scheepvaart, spoorwegen en media. Tegelijk koesteren ze de traditie van de wijnbouw, …
Nieuws Nieuws Het wijnkasteel als merk Kasteeleigenaars in Bordeaux pakken graag uit met hun terroir, de unieke ligging en bodem van hun wijngaard. Daar zouden de uitzonderlijke kwaliteit en het specifieke karakter van hun wijn vandaan komen, waaraan ze hun titel van 'grand cru classé' te danken hebben. Maar in realiteit blijkt dat terroir zeer flexibel te zijn. Want heel wat …
Nieuws Nieuws Grensstreek bij uitstek De Elzas is dit jaar de eregast op de wijnbeurs Megavino. Het is een buitenbeentje onder de Franse wijnstreken. Zo is het de enige waar de wijnen ingedeeld worden volgens het druivenras. Dat gaat in tegen de Franse traditie van het terroir, waarin de appellatie, de plaats van herkomst, het belangrijkste is. De Elzas is …
Nieuws Nieuws De Italiaan die Bordeaux versloeg Weinig wijnen in de wereld kunnen er prat op gaan een eigen appellatie te hebben, speciaal voor hen gecreëerd. In Italië viel die eer te beurt aan Sassicaia, gemaakt van 85 procent cabernet sauvignon en 15 procent cabernet franc, op een 'land bezaaid met stenen' (de vertaling van Sassicaia). Dit was de eerste Italiaanse wijn …
Nieuws Nieuws Wijn zoals honderd jaar geleden Terwijl de wijncultuur in Rioja zich aanpaste aan de moderne tijd, weigerden sommige wijndomeinen de oude tradities op te geven. Zo ook La Rioja Alta, opgericht in 1890 door vijf adellijke families, die blijven vasthouden aan de eigen, typische stijl van de oude rioja's.
Nieuws Nieuws Wijn met schroefdop De wijnlanden buiten Europa namen het voortouw, maar nu worden ook steeds meer Europese wijnflessen voorzien van een schroefdop. Sommigen spreken van een grote vooruitgang, anderen vinden het heiligschennis.
Nieuws Nieuws Uw oog proeft mee Frédéric Brochet, een Franse psycholoog die een groot wijnliefhebber is, heeft een aantal wetenschappelijke experimenten omtrent het proeven van wijn opgezet. Zo schonk hij twee keer dezelfde wijn van middelmatige kwaliteit aan een groep proevers. De eerste keer was hij verpakt als tafelwijn, de tweede keer stond er 'grand cru' op het etiket. Het resultaat …
Nieuws Nieuws De wijn van de paus Vlak bij Avignon, waar de pausen in de veertiende eeuw hun paleis hadden, ligt een van de beroemdste wijndorpen van Frankrijk: Châteauneuf-du-Pape. Naar verluidt had het pauselijke hof een grote voorliefde voor wijn, zodat de wijngaarden rond Avignon sterk werden uitgebreid, tot in Châteauneuf-du-Pape toe. Het dorpje heette toen nog Châteauneuf-Calcernier, verwijzend naar de aanwezigheid …
Nieuws Nieuws Godfather van de wijn De naam Francis Ford Coppola Winery doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij filmliefhebbers. Coppola is de regisseur van legendarische films als The Godfather en Apocalypse Now. En hij is een groot wijnliefhebber. Kort na de eerste film van The Godfather-trilogie kocht hij al zijn eerste wijndomein in de befaamde Napa Valley in Californië. Vandaag produceert …
Nieuws Nieuws GRIEKENLAND ZENDT ZIJN KEUKEN UIT Tijdens de crisis in Griekenland bleven de broers Thomas en Giorgos Douzis, jonge twintigers, niet bij de pakken zitten. Ze richtten een voedingsbedrijfje op, dat inmiddels de eerste stappen naar West-Europa en Amerika zet.
Nieuws Nieuws Optimisme in Bordeaux Er heerst voorzichtig optimisme in de Bordeaux-streek nadat de nieuwe jaargang 2014 werd voorgesteld aan handelaars en wijnschrijvers uit de hele wereld. Na drie moeilijke jaargangen had men daarop gehoopt, al is 2014 niet zo goed als 2009 en 2010. Maar wel beter dan 2011 en 2013, en voor een aantal appellations ook beter dan …
Nieuws Nieuws De sterrenchef die bedrijfsleider werd Georges Blanc nam in 1968 het restaurant van zijn moeder over. Al 33 jaar heeft hij drie Michelinsterren. Vandaag beheert hij een gastronomisch dorp van 6 hectare, met restaurants, hotels en winkels.