Geen sangria aan de costa’s

Spanje zit als wijnland in de lift. De Spaanse wijnen profiteren volop van hun zonnige klimaat en van het talent van een nieuwe generatie wijnmakers. Toch is dat nog niet doorgedrongen tot de vakantiegangers die naar de Spaanse kusten trekken en er vooral bier en sangria bestellen. Veel goede wijngaarden liggen nochtans vlak bij de kustlijn.

Zo is de kwaliteit aan de Costa Brava snel gestegen. De voortrekker in die evolutie is de oenoloog Jaume Serra. Hij geloofde in de rotsachtige kuststreek tussen de Franse grens en Barcelona, waar veel wijngaarden op steile hellingen liggen. Hij heeft er een eigen domein en werkt ook voor andere domeinen.

Net boven Barcelona ligt de appellatie Alella, een mondaine plek waar rijke Barcelonezen hun villa met zicht op zee hebben. De streek stond bekend om zijn zoete witte wijn, maar nu worden pittige en kruidige, droge witte wijnen gemaakt van de lokale druif xarel.lo (hier pansa blanca genaamd).

Onder Barcelona, naar de Costa Daurada toe, strekt zich langs de kust het wijngebied van Penedès uit, met grote cavaproducenten als Freixenet en Codorníu, en wijnmultinationals als Torres. Maar ook Albet i Noya, de eigenzinnige pionier van de biologische wijn in Spanje, heeft hier zijn domein. Terwijl de familie Gramona er bewijst dat cava niet hoeft onder te doen voor champagne.

Dertig kilometer naar het binnenland toe, op slechts een halfuur rijden van de toeristenmassa in Cambrils en Salou, ligt het wijngebied Priorat. De streek gold lange tijd als een van de armste van Spanje. Nu worden hier van oude wijnstokken van grenache en carignan wijnen gemaakt die tot de wereldtop behoren.

Het meest zuidelijke wijngebied langs de kusten van Catalonië is Terra Alta, gelegen onder de Costa Daurada. Daar werden vroeger vooral druiven verkocht aan grote wijnbedrijven en coöperaties. Tot een koppig iemand opstond die zelf wijn wilde maken: Marie Carmen Ferrer, een vrouwelijke professor in oenologie. Haar domein heet Bárbara Forés, naar de naam van haar grootmoeder.

Verder naar het zuiden wordt het voor wijndruiven erg warm. Rond Valencia worden dan ook veel zoete wijnen en witte bulkwijn gemaakt. Maar ook daar vinden we een uitzondering: het domein Celler del Roure. Wie nog verder zuidwaarts trekt, merkt dat de zon steeds heviger schijnt en de wijnen steeds zoeter worden, behalve de droge sherry’s van Andalucía.

Goede wijnen van de Spaanse costa’s vindt u bij www.labuenavida.be

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content