Blind vertrouwen op 2015

De bekende Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson merkt een patroon op. “Bordeaux kende de jongste decennia elke vijf jaar een uitzonderlijk goed wijnjaar: 1990, 1995, 2000, 2005, 2010 en 2015.”

Tussenin zijn er ook wel goede jaargangen geweest, maar niet zo homogeen als 2015. Bordeaux is een uitgestrekte en gevarieerde wijnstreek waarin witte, rode en zoete wijnen en de verschillende druiven en appellaties vaak verschillend presteren. Daardoor is er altijd wel iets aan te merken op een wijnjaar.

Daarnaast ligt Bordeaux weliswaar zuidelijk, maar ook dicht bij de Atlantische Oceaan. Daar ben je nu eenmaal minder zeker van mooi weer dan pakweg aan de Middellandse Zee. Vooral met de cabernet sauvignon, een druif die traag en laat rijpt, heeft Bordeaux geregeld problemen om ze volmaakt rijp te krijgen. “Maar als ze rijp wordt, dan is het de nobelste druif ter wereld”, zegt Véronique Sanders van Château Haut-Bailly. “Dat is in 2015 gebeurd.”

“In 2015 hebben we alles gehad”, zegt Denis Dubourdieu, professor oenologie aan de universiteit van Bordeaux. “Droog weer. Eind juli was de grond zelfs te droog. Maar in augustus kwam de verlossende regen. De wijnstokken leefden weer op. De oogstmaand september was zeer mooi, met warmte overdag en koele nachten. De rijping verliep traag en lang, en alleen dat leidt tot de beste wijnen.”

Zelfs piepjong – na amper zes maanden rijping – zijn de wijnen al zacht, vol, gracieus en evenwichtig, vooral in Pessac-Léognan, Saint-Émilion, Pomerol en Margaux. Dat heeft vooral met gezonde en rijpe druiven te maken. Uitzonderlijk is dat die nu overal in Bordeaux voorkomen, zodat 2015 een jaargang wordt waarop je bijna blind kunt vertrouwen. Velen schatten 2015 zelfs hoger in dan 2010. Maar het komt wel vaker voor in Bordeaux dat het heden meer aangeprezen wordt dan het verleden. De jaargang moet nog verkocht worden.

De wijnen komen pas eind 2017 op de markt. Maar nu al wordt de primeurverkoop aan de Bordelese distributeurs op gang getrokken. “Deze jaargang zal de verkoop doen heropleven”, zegt Justin Onclin, de Limburgse eigenaar van Château Branas Grand Poujeaux uit Moulis en Château Villemaurine uit Saint-Émilion. “Ik denk dat iedereen deze wijnen zal willen, en dat er te weinig aanbod zal zijn.” In Bordeaux is dat een manier om te zeggen dat de prijzen zullen stijgen. Maar Onclin pleit voor redelijkheid: “Grote prijsschommelingen kunnen op korte termijn winst opleveren, maar op de langere termijn is dat nefast voor de relatie met onze klanten.”

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content