Klein maar elegant

© GF

Zelfs in Frankrijk zijn er nog wijnstreken die de Belgische wijnliefhebber niet of nauwelijks kent. Zoals het piepkleine Bellet, hoog boven Nice. Zelfs Fransen kennen dat microterroir amper. Op slechts 50 hectare verbouwt een tiental domeinen daar wijn. In Bordeaux zijn er domeinen die die oppervlakte in hun eentje al overtreffen.

Bellet ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk, waardoor je het vuur van de zon in je glas verwacht. Maar Bellet is een van die uitzonderlijke terroirs, waar alle natuurlijke factoren samenkomen om fijne, elegante wijn te maken: zon, hoge ligging, ventilatie en verkoeling van de zeewind, een bodem met kiezel, kalk en zand, en druiven die zelfs in dit zuiderse klimaat voor fraîcheur en finesse zorgen. Rode en roséwijnen worden er gemaakt van folle noire en braquet, die je nergens anders in Frankrijk – en in de wereld – aantreft.

Het meest gereputeerde domein is Château de Bellet, al vele generaties het eigendom van de familie de Charnacé. Drie kwartier moet je met de auto klimmen langs bergwanden en haarspeldbochten om er te geraken. En dan sta je plots voor een wijngaard waar je de koele zeewind voelt. Rondom, zover het oog reikt, is er niets dan bossen en villa’s. De wijngaard ligt ertussen als een vreemde oase. We kennen meteen de reden waarom de appellatie Bellet zo klein is: door de druk van bouwpromotoren werden de meeste wijngaarden hier gerooid om er lucratievere bouwgrond van te maken.

Maar Château de Bellet heeft aan die druk weerstaan, al hadden de kinderen van de laatste eigenaars geen interesse om het levenswerk van hun ouders voort te zetten. Daarom werd het in 2012 verkocht aan de investeringsgroep La Française, die kosten noch moeite heeft gespaard om de eeuwenoude erfenis van de familie de Charnacé in ere te houden en te sublimeren. De eigenaars wilden op hun domein blijven wonen. En daarom werd de kapel boven op de berg, ooit gebouwd ter ere van de overgrootmoeder van de laatste eigenaar, gerestaureerd om er het proeflokaal van te maken. Daaronder werd de nieuwe wijnkelder aangelegd. Een mooier eerbetoon aan een wijn valt moeilijk te bedenken.

De wijnen van Bellet zijn ter plaatse te proeven in het restaurant van het hotel Château Saint-Martin in Vence, dat over een uitmuntende kaart van streekwijnen beschikt. Ook de magische wijnkelder, ingekapseld in de rotsen onder het hotel, is een bezoek waard.

Bruno Vanspauwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content