Optimisme in Bordeaux

Er heerst voorzichtig optimisme in de Bordeaux-streek nadat de nieuwe jaargang 2014 werd voorgesteld aan handelaars en wijnschrijvers uit de hele wereld. Na drie moeilijke jaargangen had men daarop gehoopt, al is 2014 niet zo goed als 2009 en 2010. Maar wel beter dan 2011 en 2013, en voor een aantal appellations ook beter dan 2012.

De geproefde wijnen van 2014 hebben nog maar zes maanden vatrijping achter de rug, en komen pas eind 2016 gebotteld op de markt. Maar voor de topkastelen is zo’n vroege proeverij van belang omdat de wijnen nu al tegen primeurprijzen verkocht worden aan Bordelese handelshuizen, die voor de distributie naar importeurs overal ter wereld zorgen. Een systeem dat geen enkele andere wijnstreek kent.

Het zag er tot eind augustus 2014 nochtans niet goed uit. De rijping van de druiven had door een koele en natte zomer veel achterstand opgelopen. Maar een warme en droge nazomer, met de warmste maand september sinds het wonderjaar 1961, heeft de jaargang gered.

Uit de proeverij bleek evenwel dat niet alle druiven voor rode wijn hun rijpingsachterstand hebben goedgemaakt: er zijn wijnen bij die vegetale aroma’s van onrijpheid vertonen. Daartegenover staan domeinen die bijzonder mooie wijnen hebben afgeleverd, met een goede fruitconcentratie gekoppeld aan finesse en frisse zuren. Onder meer onze landgenoten Justin Onclin (Château Villemaurine in Saint-Emilion) en Jacqueline Sioen (Château La Marzelle in Saint-Emilion) hebben in 2014 hun beste millésime gemaakt sinds ze hun domein aankochten.

Het optimisme in Bordeaux heeft ook te maken met het feit dat er de helft meer opbrengst is dan in 2013 (van 4 naar 6 miljoen hectoliter). Er kunnen dus meer flessen verkocht worden. Maar tegen welke prijs? De prijzen voor Bordelese topwijnen zijn al een tijd aan het dalen door de verminderde vraag vanuit Azië, maar er is een hernieuwde vraag vanuit Amerika. “Heel wat Amerikaanse importeurs hebben drie jaar lang niets gekocht, en zitten nu door hun voorraden”, was bij verschillende handelshuizen in Bordeaux te horen. “Dit is voor hen het moment om bij te kopen.” Ook de koersdaling van de euro speelt in het voordeel van Bordeaux, niet alleen in Amerika overigens, maar ook in Groot-Brittannië, Zwitserland en Scandinavië.

Dat alles wordt in overweging genomen bij de prijsbepaling. Maar zoals altijd wacht Bordeaux op de eerste commentaren over de nieuwe jaargang alvorens met primeurprijzen naar buiten te komen.

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content