1,5 jaar cel met uitstel en 1,5 miljoen euro boete voor Optima-topman Jeroen Piqueur

advocaat Raf Verstraeten en Jeroen Piqueur © belga

Het Gentse openbaar ministerie vordert achttien maanden cel met uitstel en anderhalf miljoen euro boete tegen Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank.

Piqueur kreeg de eis van het openbaar ministerie vrijdag te horen tijdens een zitting van de Gentse correctionele rechtbank.

“Ik vraag ook een beroepsverbod van tien jaar en de verbeurdverklaring van de vermogensvoordelen (2,3 miljoen euro, nvdr.)”, pleitte aanklager Olivier Ruysschaert.

De 62-jarige Piqueur wordt vervolgd voor fiscale fraude tussen augustus 2007 en oktober 2013, de periode voor Optima Bank failliet werd verklaard.

Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was.

Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten. De rekeningen bevonden zich in Luxemburg of Monaco maar stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein of de Britse Maagdeneilanden.

Jacht financieren

Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld zou gebruikt zijn om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren.

Het parket stelt dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen. Het openbaar ministerie wil een verbeurdverklaring van 2,3 miljoen euro en vraagt tien jaar beroepsverbod. “Met een verbod voor bestuursfuncties van vennootschappen”, verduidelijkte aanklager Olivier Ruysschaert. “Een gevangenisstraf van 18 maanden met uitstel is zeker op zijn plaats. Daarnaast vraag ik een geldboete van 250.000 euro, vermenigvuldigd met de opdeciemen maal zes.”

‘Bedrieglijk opzet’

Volgens de aanklager koos Piqueur bewust voor structuren in belastingparadijzen. “Om zijn inkomsten te verbergen voor de fiscus, en dat is ook gelukt. (..) Er is wel degelijk bedrieglijk opzet. Hij deed keer op keer geen aangifte van zijn buitenlandse rekeningen en inkomsten, in de hoop dat het niet ontdekt zou worden. Het gaat om ernstige en georganiseerde fiscale fraude. Er is de omvang van de ontdoken bedragen, de loze beloften tot regularisaties en de ruime periode van belastingontduiking. Fiscale fraude mag niet lonen, ook niet in deze zaak.”

Het openbaar ministerie hecht geen geloof aan de stelling van de verdediging. “Volgens Piqueur is het de schuld van zijn adviseurs. Maar we spreken van de topman van de Optima Bank, met een jarenlange ervaring in de financiële wereld”, zei Ruysschaert.

Partner Content