Koen Dejonckheere (CEO Gimv): ‘Onze paracommando’s krijgen een grotere beloning’

Koen Dejonckheere © Franky Verdickt
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Wie op het terrein deals binnenrijft en waarde creëert, zal bij Gimv kunnen rekenen op een grotere bonus. De investeringsmaatschappij reageert daarmee op het vertrek van een reeks toppers. Gimv heeft ook zijn organisatie gestroomlijnd. De cijfers ogen alvast gezond. De halfjaarwinst bedraagt 62,6 miljoen euro, goed voor een rendement op eigen vermogen van 10,2 procent op jaarbasis.

Het jongste jaar zag investeringsmaatschappij Gimv nogal wat medewerkers vertrekken. Het was dan ook uitkijken naar de commentaar van CEO Koen Dejonckheere bij de voorstelling van de halfjaarresultaten.

De vertrekkers zijn niet van de minste, zoals Peter Maenhout, hoofd van de consumentendivisie, en Alex Brabers, operationeel directeur. Topdealmaker Bart Cauberghe verhuisde naar het nieuwe fonds Smile Invest.

“Het voorbije anderhalf jaar hebben 17 mensen ons verlaten, maar zijn er ook 18 bij gekomen,” zegt Dejonckheere.

“Er is dus een netto aangroei van medewerkers, alleen zal je die niet in directiefuncties zien. We hebben een managementlaag weggeknipt. Wij zijn nog meer gefocust op het maken van deals en waardecreatie. Het uitvoerend comité zakt van 9 tot 7 leden. Niet langer vijftigers, enkel nog veertigers, voor de eerste keer.”

Bij de hertekening van Gimv in vier investeringsdivisies bleek dat er een onevenwicht was gegroeid tussen mensen aan het front en de rest van de organisatie.

“We hadden vers bloed nodig,” zegt Dejonckheere. “Ik had een jaar geleden al moeten ingrijpen, maar het was geen gemakkelijke beslissing. Begin volgend jaar staan we echter klaar met een vernieuwde structuur. Het is een fabeltje dat Gimv traag is, maar in elk geval zijn de beslissingslijnen flink ingekort.”

De vertrekgolf bij Gimv is deels te wijten aan onvrede over het bonusbeleid. Een te groot deel van de bonuspot kwam terecht bij kaderleden die geen deals realiseerden.

“Daar wordt aan gewerkt,” zegt Dejonckheere. “Onze paracommando’s krijgen een grotere beloning. Het kan niet dat de kerel op het terrein moet werken voor de bonus van de bazen. Hij moet werken voor zijn eigen bonus. De grote principes van ons nieuw bonussysteem liggen op tafel. We werken nu aan de punten en komma’s.”

Schaduwbankieren

Over Smile Invest wil Dejonckheere nog altijd geen commentaar kwijt. Het fonds, getrokken door gewezen Gimv-voorzitter Urbain Vandeurzen, mikt op investeringen van 10 tot 50 miljoen, de vijver waarin ook Gimv vist. Smile Invest heeft intussen meer dan 300 miljoen euro opgehaald.

“Uit de statistieke blijkt dat geld ophalen vandaag geen probleem is,” zegt Dejonckheere. “De opgehaalde sommen zijn vandaag groter dan de geïnvesteerde bedragen, net zoals in de hoogdagen van 2000-2001 en 2005-2008. De vraag is of al dat geld goed geparkeerd geraakt. Krijg je het geïnvesteerd, en tegen welk rendement?”

Voor Gimv valt dat mee. Naar eigen zeggen krijgt de investeringsmaatschappij jaarlijks 8 tot 10 investeringen rond. Dat is flink meer dan het Europese gemiddelde van 1 à 2 deals in hetzelfde marksegment als dat van Gimv. Dat valt af te leiden uit Europese cijfers voor de deals tussen 15 tot 50 miljoen euro.

In de periode 2012-2016 waren in dat segment 162 fondsen actief in Europa, die jaarlijks 235 deals realiseerden, of gemiddeld slechts 1,45 deals per fonds.

Het wordt echter moeilijk om goede investeringsdossiers te vinden. De concurrentie warmt de markt op. In het segment van 15 tot 500 miljoen is de waardering vandaag opgelopen tot 9,5 keer de operationele cashflow, de zogenoemde multiple.

“Gimv kon het bij zijn laatste 7 deals houden op een gemiddelde multiple 8,5”, zegt financieel directeur Kristof Vande Capelle. De schuldfinanciering blijft binnen de perken, hoewel bankkredieten ruim beschikbaar zijn.

“Ook institutionele beleggers komen terug in de markt, en fondsen opgezet door rijke mensen,” zegt Dejonckheere. “Het schaduwbankieren is terug.”

Superdividend

Gimv maakte ook halfjaarresultaten bekend. Dankzij nettomeerwaarden en dividenden kon Gimv 82,6 miljoen euro halen uit zijn bedrijvenportefeuille.

Dat is goed voor een portefeuillerendement van 17,2 procent op jaarbasis.

“Daarmee scoren we voor het vierde jaar op rij boven de 15 procent,” aldus Dejonckheere. Na aftrek van kosten, belastingen en dividenden voor de Gimv-aandeelhouders komt de nettowinst uit op 62,6 miljoen euro. Dat geeft een rendement op eigen vermogen van 10,2 procent op jaarbasis.

“Netjes op onze langetermijndoelstelling,” aldus Vande Capelle.

Gimv verkocht voor 87 miljoen euro aan participaties, of 10,1 procent boven hun waardering op 31 maart, het einde van het vorig (gebroken) boekjaar.

“Op jaarbasis zal die meerwaarde veel hoger zijn,” zegt Dejonckheere. “Want we moeten nog de verkoop van de hospitaalgroep Almaviva Santé en softwarebedrijf Luciad in de boeken opnemen.”

Eind september had Gimv 287 miljoen euro cash, een flink bedrag. “Dat is precies onze sterkte,” zegt Dejonckheere.

“Het maakt dat we steeds geld beschikbaar hebben om in te spelen op goede kansen, ook in slechte periodes. Waar ik bang voor ben, zijn analisten die vragen om onze cash terug te geven aan onze aandeelhouders, een zogenoemd superdividend. Maar ons dividend is nu al super. De voorbije 10 jaar hebben we 600 miljoen uitgekeerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content