Zo hou je eigenzinnige weerborstels in bedwang

© iStock

Niets zo vervelend als die ene pluk haar die steevast weigert mee te werken met de rest van je kapsel. Tips om je weerborstels te temmen.

Gewapend met een haardroger of met een magistrale hoeveelheid wax: wiens haardos voorzien is van een pluizige weerborstel mag heel wat in de strijd gooien om het euvel mee te lijf te gaan. Wat ook al niet helpt: de weerbarstige haren worden meestal genetisch overgedragen en vergezellen je normaal een leven lang. Toch krijg je ze met enkele handige technieken relatief eenvoudig weer onder controle.

Een weerborstel werkt als volgt: het haar op je hoofd groeit normaal in een cirkelvormige beweging waardoor het haar aan de voorkant op je hoofd naar voor valt, en dat op de achterkant van je hoofd naar achter. Af en toe beslist een pluk haar om die structuur niet te volgen en gewoon in de tegenovergestelde richting te groeien. Insert: de weerborstel.

Werk met nat of vochtig haar

Je merkte het allicht al eerder op: haren zijn in het algemeen gemakkelijker in model te brengen wanneer ze nat zijn. Die regel gaat ook op wanneer je een weerborstel in de juiste richting wil plooien. Neem je weerborstel dus te grazen wanneer je net uit de douche stapt of maak hem zelf nat als je toch met droog haar werkt.

Gebruik hitte

Om je haar nadien op de juiste plek te fixeren, gebruik je best een haardroger. Blaas je haren in de juiste richting – eventueel met behulp van een ronde borstel om de haren plat tegen je hoofd te drukken. Mannen of vrouwen met wel erg eigenzinnige weerborstels hebben er dan weer baat bij om hun haar na het föhnen nog even vast te zetten met een haarklem tot het weer is afgekoeld.

Kies voor de juiste producten

Om je weerborstel een hele dag presentabel te houden, kan wat wax of gel wonderen verrichten. Gel breng je best aan wanneer je haar nog nat is om het daarna met een föhn droog te blazen. Wax heeft dan weer het meeste effect wanneer je het in droog haar gebruikt. Grijp best naar een variant die je haar mat maakt zodat je niet het risico loopt om een hele dag met een schijnbaar vettig kapsel rond te lopen. Wrijf wat extra wax tussen je duim en wijsvinger die je vervolgens inmasseert op je weerborstel om alles netjes op zijn plek te houden.

Ga voor een ander (eenvoudiger) kapsel

Met een weerborstel afrekenen, wordt alleen maar uitdagender wanneer je voor een strakke en nette haarsnit kiest. Het compleet omgooien van je kapsel klinkt misschien radicaal, maar het kan een uitweg bieden aan wie in de ochtend geen zin heeft om met spelden, klemmen en stijltangen ten strijde te trekken.

Je kan je haar bijvoorbeeld nonchalant omhoog zetten of kiezen voor een bles. Hoe zwaarder je kapsel, hoe minder weerbarstig je haarfollikels er zullen uitzien. Storen je weerborstels je dus echt mateloos, denk er dan eens over na om je haar wat langer te laten groeien.

Bronnen: GQ, WikiHow

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content