Donzig maar niet verwilderd: wat je moet weten voor je je baard laat groeien

30/11/17 om 11:49 - Bijgewerkt om 12:07

Ben je klaar om de stoppels op je kin en kaaklijn om te ruilen voor een wat dichtere begroeiing? Wat goede raad om er tijdens het hele proces niet verwilderd uit te zien. Een tip: gooi je scheermes toch nog maar niet weg.

Donzig maar niet verwilderd: wat je moet weten voor je je baard laat groeien

© Getty Images/iStockphoto

Een avontuur, een ode aan je mannelijkheid of een statement: noem het laten staan van een baard hoe je wil, vast staat dat het geen karwei is waar je ondoordacht aan begint. Want zelfs als je je baardharen net wat langer wil laten worden, moet je ze zorgvuldig onderhouden in de tussentijd. Of om het in de woorden van heel wat tienermeisjes op Pinterest te zeggen: the adventure is in the journey.

Was je baard voor je ermee aan de slag gaat

Beginnen knippen in een ongewassen baard is misschien niet zo'n goed idee. Je hebt immers een vertekend beeld van de lengte en de structuur van de haren wanneer ze niet pas gewassen en gekamd zijn. Gebruik dus eerst een shampoo voor je baard om hem te reinigen, kam er doorheen om de haren glad te strijken en laat alles vervolgens een tijdje drogen. Dat vergemakkelijkt het om er later het gewenste model in te knippen.

Maak komaf met de haren op je hals

Hoewel het laten staan van een baard misschien een manier is om een wat nonchalantere look te bereiken, wil dat niet zeggen dat je de haren overal kan laten groeien. Zeker de haren op je hals scheer je beter af. Om te weten waar je die lijn precies moet trekken, kan je twee vingers boven je adamsappel leggen. Alle haren die ónder die lijn groeien, mogen weg.

Een baard zoals die van acteur Jake Gyllenhaal heb je niet meteen: er is heel wat trim- en snoeiwerk voor nodig.

Een baard zoals die van acteur Jake Gyllenhaal heb je niet meteen: er is heel wat trim- en snoeiwerk voor nodig. © REUTERS

Niet elke baardvorm past bij elke man

Het is belangrijk om berekend te werk te gaan wanneer je een model kiest voor je baard. Dat doe je allereerst door de vorm van je gelaat grondig onder de loep te nemen. Je baard moet je gezicht er zo ovaal mogelijk doen uitzien om flatterend te zijn. Heb je dus een vrij rond hoofd, dan kan je je baard gerust wat in lengte laten toenemen. Heb je daartegen een wat langer gelaat, dan heb je er misschien net meer baat bij door je baard wat dikker te laten worden op je kaken.

Gebruik een schaar om je baard in model te houden

Je hebt je scheerapparaat nog steeds nodig om je baard in het juiste model te houden, maar dan vooral voor de haren op je hals. Het grotere werk verricht je beter met een schaar in plaats van er met je tondeuse door te maaien. Speur voor uitstekende haren en knip ze zo nauwkeurig mogelijk af.

Verzorg je baard om hem minder jeukerig te maken

De eerste weken dat je je baard laat staan, is de kans groot dat je huid jeukeriger aanvoelt dan gewoonlijk. Dat is normaal, en in heel wat gevallen kan dat vervelende gevoel zelfs vier weken aanhouden, waarna je baard uiteindelijk weer wat zachter wordt. Je kan dit proces versnellen door goed zorg te dragen voor je baard terwijl-ie uitgroeit. In de supermarkt vind je heel wat voedende olies die de haren op je kin in een prima staat houden, maar ook het hydrateren van je gezicht blijft belangrijk wanneer je een baard wil laten staan.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Trends Style en ontvang wekelijks een update van het belangrijkste lifestyle nieuws in uw mailbox!

Onze partners