Hotelhoppen

In New York of Parijs is het de normaalste zaak van de wereld om voor een zakenlunch in een hotel af te spreken. Ook bij ons groeit het besef dat hotels méér zijn dan idylische plekken om te overnachten. Trends Style ging hotelhoppen in Antwerpen, zonder in slaap te vallen.
Tot voor kort antwoordde ik op de vraag naar een goed hotel in Antwerpen altijd met hetzelfde cliché: ‘Ik zou het niet weten, want ik woon in Antwerpen.” Vraag me naar hotels in Londen, in Amsterdam of in New York, maar toch niet in mijn eigen stad. Wat zou ik daar in godsnaam gaan zoeken? Wel, die mening moet ik stilaan herzien. Het fenomeen dat hotels méér aanbieden dan alleen overnachtingen aan toeristen en ook de lokale bevolking proberen aan te trekken, is aan een serieuze opmars bezig. Het is een trend die in de kosmopolitische steden al langer aan de gang is. Pionier op dat gebied is het hipster-hotel The Hoxton. Toen dat in 2006 neerstreek in Oost-Londen zocht het naar manieren om ook het lokale volkje – dat vooral uit jonge creatievlingen bestond – aan te trekken. Het antwoord bleek te liggen bij een grote en gezellige hotellobby waar de haard voortdurend brandt, waar de wifi gratis is en de cappuccino’s vakkundig gemaakt worden, ook voor wie niet in het hotel logeert. Vandaag ruim vijftien jaar later zit de hotellobby van The Hoxton nog elke dag vol freelancers die met hun laptop enkele uurtjes in het hotel komen werken, er afspraken regelen en een hapje eten. Dat hapje is voor heel wat andere hotels dan weer een belangrijke troef om een nieuw publiek aan te trekken. Gastronomieliefhebbers komen immers almaar meer aan hun trekken in hotels. Denk in Antwerpen bijvoorbeeld aan het prestigieuze Botanic Sanctuary, waar je een mooie keuze hebt tussen heel wat culinaire toppers: van Henry’s Bar en 1238 tot Het Gebaar, Bar Bulot, Fine Fleur en uiteraard Hertog Jan. Het zijn trekpleisters waar lang niet alleen hotelgasten van een diner genieten, maar waar ook lokale foodies door verleid kunnen worden.
De Niro doet mee
Het hoteldineren is een tendens die enkele jaren geleden ook door acteur Robert De Niro werd opgemerkt. De Niro is mede-eigenaar van de succesvolle restaurantketen Nobu, waarvoor hij samenwerkt met de Japanse topchef Nobuyuki Matsuhisa. “We merkten dat we door meer en meer hotels werden aangesproken die ons als een soort ‘lokmiddel’ wilden integreren in hun hotel. We hebben lang nagedacht over de verschillende opties om met een hotelgroep te gaan samenwerken, maar kwamen toch tot de conclusie dat we zélf een eigen hotel moesten openen, om het merk Nobu zoveel mogelijk te versterken.” En zo opende in 2013 al het eerste Nobu hotel de deuren in Las Vegas. Het bleek een meesterzet van De Niro en intussen zijn er wereldwijd al 31 hotels over de hele wereld. Dineren, werken, vergaderen, genieten van wellness in een hotel zònder er per se te overnachten, het is duidelijk een tendens die nu ook in Antwerpen meer en meer begint te leven. Was het twintig jaar geleden nog raar en zelfs een beetje verdacht om met een collega af te spreken in het hotel, dan is het vandaag net super hip. We zien ook dat hotels zich meer en meer als publieke ruimtes gaan gedragen, met interieurs die tot de verbeelding spreken en zorgen voor een onvergetelijke ervaring. En dus nam Trends Style de proef op de som en stuurde twee rasechte Antwerpenaars op pad langs de luxehotels in hun stad. Met maar één belangrijke regel: er mocht vooral niet geslapen worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier