Het L.A. van expat Katrien Van der Schueren

© Laura Van Bouchout

“Dé tien tips voor Los Angeles? Dat is zoals tien beste adresjes van België opsommen. LA is zo uitgestrekt, heeft zoveel facetten.” Bovendien staat de op een na grootste stad van de VS bekend als een uitdaging voor toeristen. A great city to live in, not a great city to visit. “Klopt, dit is echt een leefstad”. Sinds 2001 woont Katrien er met haar Belgische man, zoon en dochter. “Ik zie me die eerste weken nog rollerbladen aan het strand. Met Zita Swoon in mijn oren. De zee sprak me onmiddellijk aan, het strand is hier niet volgestampt met cabines. Maar ik vond ook veel lelijk, een groot deel van de stad lijkt soms wat op de A12. Het duurt even eer je LA door hebt.”

De stranden ruim in plaats van volgepakt
De stranden ruim in plaats van volgepakt © Laura Van Bouchout

Een poster van Einstein

Met voila! creative studio runt Katrien vandaag een kunst -en maatwerkbedrijf voor high end residentiële en commerciële projecten. Daarnaast kadert ze werken in voor kunstverzamelaars en galerijen. De Bialetti wordt op het fornuis geschoven en de eerste tips borrelen meteen op: “Trek zeker de natuur in. En een boot huren, dat moet je gewoon doen. Of paardrijden in Griffith Park!” Op de achtergrond kruidt zoon Louis (15) in stilte zijn bestelling artisanale broden. Als Louis The Loafer bakt hij vanuit het tuinhuis na de schooluren duizenden zuurdesembroden en brengt ze rond met de fiets. “Mijn dochter Emma (18) deed de marketing.”

Louis The Loafer home-made zuurdesembrood van tienerzoon Louis
Louis The Loafer home-made zuurdesembrood van tienerzoon Louis © Laura Van Bouchout

Ook voor Katrien startte het in een achterkamertje, achteraan in de winkel van een bevriend koppel. “Ik importeerde vintage posters uit Europa en kaderde die in. Op een dag liep interieurgoeroe Martyn Lawrence Bullard binnen en raakten we aan de praat. Een van zijn klanten was Elton John. Hij zat net in een verhuis en wij mochten helpen met de kaders voor zijn kunstcollectie. Zijn art consultant is ons toen beginnen aan te bevelen als cadreur en dat heeft ons een serieuze doorstart gegeven.” Ondertussen staan de Kardashians, Gwen Stefani en meer ronkende namen in het voila-klantenboekje. En werden werken van Warhol, Chagall en Lichtenstein toevertrouwd aan haar handen. “Ik vind het nog elke dag fantastisch wat we op onze tafel krijgen.” Maar het meeste indruk maakte een handgeschreven quote van Albert Einstein uit 1936: mundus vult decipi. The world wants to be deceived. Katrien lacht: “Ik was die rare tiener die op internaat een poster van Einstein aan de muur had.”

Marina Del Rey Sportsfishing sealife spotten op een bootje
Marina Del Rey Sportsfishing sealife spotten op een bootje © Laura Van Bouchout

De rijksten en de armsten

Katrien heeft al enkele jaren een dubbele nationaliteit. Maar de Belgische wortels zijn nog voelbaar: “Gaan we met de fiets?” Via stoepen langs vierbaanswegen en steegjes leidt ze ons langs Urban Light: een iconische installatie van 202 antieke lantaarnpalen die de ingang van het Los Angeles County Museum of Art aanduiden. Katrien wijst naar de openluchtbar bij de inkom waar je wel twintig soorten water kan bestellen. “Dat is ook LA!” We passeren prachtige parken waar gezinnen samen sporten in de zon, maar ook tentjes aan de rand van de weg. De stad lijkt maar geen vat te krijgen op de daklozencrisis.

What kind of bike is that? Meermaals worden we aangesproken met vragen over onze Rad Power Bikes. “Je kan hier met iedereen beginnen te babbelen. Amerikanen zijn ongelofelijk open. Die vriendelijkheid wordt door bezoekers soms als fake gezien, maar zo beleef ik het niet. Je kunt perfect een oprecht sympathieke relatie opbouwen met de kassabediende in je supermarkt.” Katrien spreekt ondertussen ook vlot Spaans. “De meeste mensen zijn hier net als ik niet geboren en hebben een verhaal.”

Onlangs werkte ze een gigantische muur af, gesculpteerd in plaaster in een resort in Cabo. “Het ene moment hang je in hoog in de lucht in een privéjet van een klant, het andere sta je met je handen in het cement tussen de seizoenarbeiders. Ik kom zowel bij de rijksten als de armsten van de stad terecht. Mogen proeven van al die werelden is een voorrecht. Het houdt je open minded, je wordt continu uitgedaagd om je wereldbeeld aan te passen.”

Nog elke dag immigrant

De fietsen gaan op slot aan The Original Farmers Market. De marktruimte met speciaalzaakjes bruist op het lunchuur. Opgeklede koppels buigen zich over stomende mosselen, twintigers schuiven aan voor taco’s, shoppers komen op adem bij een smoothie. We bestellen Mediterraans bij Moishe’s en vinden nog net een vrij tafeltje. Katrien gedijt perfect in deze chaos van culturen en invloeden. “In mijn ontwerpen mix ik alles. En ik kan niet tegen vakjes. Het leuke aan deze stad is dat je hier van alles tegelijkertijd kan zijn. Niemand kijkt er van op dat ik een framingbusiness heb, kunst maak en daarnaast eigen meubels ontwerp. Over het algemeen zie ik het leven eigenlijk zo: the goal is the journey, not the destination.”

Pan Pacific Park sporten of chillen in het groen
Pan Pacific Park sporten of chillen in het groen © Laura Van Bouchout

Enkele kilometers verder blijken we bij het café-restaurant Republique net te laat voor een koffie. De lunchshift zit erop, de staff maakt alles klaar voor de avondrush. ‘Kom, we glippen toch even binnen want dit is een prachtig interieur.” En daar kent Katrien wat van. Een online duik in de projecten van voila doet dagdromen. En ondertussen vertelt ze verder. Over hoeveel ze van deze stad houdt en zich toch nog elke dag een immigrant voelt. Waarom ze bewust niet voor een privéschool kozen. Hoe de krekels ’s avonds tsjirpen in haar straat.

Culturele rijkdom

Voor het avondeten moeten we toch even de wagen in. “Eigenlijk kun je in LA niet zonder auto. Ook als bezoeker. Tenzij je bereid bent te Uberen.” We zijn onderweg naar naar Koreatown. “De docu City of Gold van de food critic Jonathan Gold toont mooi hoe de ziel van LA verscholen ligt in de etnische diversiteit. De beste plekjes vind je vaak verstopt op een anonieme parking lot. Naast een Shiny Nails.” Zo ook Parks BBQ, een populair Koreaans barbecuerestaurant dat er ook om bekend staat in de smaak te vallen bij celebrities. “Amerikanen kampen onterecht met een cultureel minderwaardigheidsgevoel. You must think we’re stupid! Ze praten bijna verontschuldigend over hun architectuur, cultuur en keuken. En daar doen ze zichzelf onrecht mee aan. LA is een toonbeeld van diversiteit, openheid en nieuwsgierigheid.” Na een dag in het zog van madame voila zijn we overtuigd: de ware schoonheid van LA, die vind je niet op de walk of fame. Maar in de veelheid aan verhalen, en hier, goed verstopt op een anonieme parking lot.

Fietsen in LA niet gangbaar maar zeker doenbaar
Fietsen in LA niet gangbaar maar zeker doenbaar © Laura Van Bouchout

www.voilacreativestudio.com

De L.A.-lijst van Katrien Van der Schueren

CULTUUR The Hollywood Bowl

2301 N Highland Ave, Los Angeles, CA 90068 www.hollywoodbowl.com

Een iconisch openluchttheater op de grens tussen de stad en de bergen, met toppers uit elk muziekgenre. Ook het aanbod van de Greek Theatre of The Wiltern loont de moeite.

LACMA

LACMA, 5905 Wilshire Blvd., Los Angeles, CA 90036 www.lacma.org

Het Los Angeles County Museum of Art is een van de grootste musea van de VS met een permanente collectie topwerken als ‘La Trahison des Images’ van Magritte. Van april tot november kun je een gratis jazzconcert meepikken in de museumtuin. Ook The Broad is een absolute aanrader met een van de strafste privécollecties hedendaagse kunst ter wereld.

CULINAIR Republique

624 S La Brea Ave, Los Angeles, CA 90036 www.republiquela.com

In dit charmant gebouw dat in 1929 werd ontworpen als kantoor voor Charlie Chaplin, vind je vandaag een artisanale bakkerij, café en restaurant. Je kunt er zowel terecht voor een casual brunch aan de gemeenschappelijke boerderijtafel als een fine dining experience. Sla als je buiten wandelt zeker nog even rechtsaf om te kuieren langs de zaakjes op La Brea Avenue.

Park’s BBQ

955 S Vermont Ave G, Los Angeles, CA 90006 www.parksbbq.com

Op een anonieme parking ligt een van de meest gerenommeerde Koreaanse barbecuerestaurants verscholen. Smul van verrassende – veelal gepekelde – zijgerechtjes terwijl voor je neus gemarineerd vlees gegrild wordt. En test je kennis van Aziatische supersterren aan de indrukwekkende fotomuur aan de inkom.

Original Farmers Market

6333 W. 3rd St.Los Angeles, CA 90036 www.farmersmarketla.com

Sinds 1934 komen op deze marktplaats alle culturen van LA samen. Tussen de hondertal stalletjes vind je onder meer een pickle store, beef jerky-specialist en een bakkerij voor honden. Shop je ook graag in grotere ketens? Dan kan je te voet doorsteken naar de shopping mall The Grove.

NATUUR Marina Del Rey Boat Rentals

13717 Fiji Way, Marina Del Rey, CA 90292 www.marinadelreyboatrentals.com

Ruil je rijbewijs in voor een motor- of zeilbootje uit en waag je op de Atlantische oceaan. Wie weet kom je enkele zeeleeuwen, pelikanen of dolfijnen tegen. Of stap voor dag en dauw mee aan boord met Marina Del Rey Sportsfishing en ga enkele uren later weer aan wal met een pakketje verse vis voor je lunch.

Runyon Canyon

1998 N Fuller Ave, Los Angeles, CA 90046

Een heuvelachtig stuk natuur aan de rand van Hollywood met een betoverend uitzicht op de stad én de Hollywood-letters. Locals laten er hun hond uit, streven er hun 10.000 steps na of pikken er een yogales in de buitenlucht mee.

Los Angeles Beaches

The Bike Center Santa Monica, 1555 2nd St, Santa Monica, CA 90401 www.thebikecenter.com

Dé plek bij uitstek om het eindeloze zomergevoel van LA te ervaren. Wandel eens van Manhattan Beach naar Redondo Beach. Of huur een fiets of een paar rollerblades en volg het slingerende Marvin Braude-fietspad van Santa Monica naar Venice Beach.

WELLNESS Wi Spa

2700 Wilshire Blvd, Los Angeles, CA 90057 www.wispausa.com

Koreatown staat niet enkel bekend om zijn eten, locals zoeken er ook graag de Koreaanse badhuizen op. Authenticiteit primeert hier op luxe, met als populairste behandeling de beruchte Koreaanse body scrub.

Stretchlab

Verschillende locaties – www.stretchlab.com

In wellness valt in LA altijd iets nieuws uit te proberen. Doe zoals de Angelenos en start je dag met een yogales of meditatie. Een absolute aanrader is Stretchlab. Boek er een sessie van 25 of 50 minuten en laat je lijf professioneel stretchen door een ‘flexologist’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content