Hoe werk je rond de S van ESG? Vraag het aan hr-professionals

Acerta Consult
Acerta Consult
Partner content

Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

5 maart 2024, 13:15 Bijgewerkt op: 6 maart 2024, 09:56

ESG. Environment, Social en Governance. De termen zijn alomtegenwoordig in de bedrijfswereld. Maar hoe maak je er werk van? Meer concreet: hoe vul je de S van Social in, door bijvoorbeeld te werken rond mentaal welzijn? En hoe rapporteer je erover? Op die vragen gingen we dieper in tijdens het eerste panel webinar van Acerta Consult van 2024. Gemist? We geven hieronder de hoogtepunten.

Tijdens de klimaatconferentie van Parijs in 2015 werd beslist om de opwarming van de aarde tot anderhalve graad te beperken”, vertelt Ann Peeters, die rond duurzaamheid werkt bij Agoria, de federatie van de technologische industrie. “Iets wat Europa dan vertaalde in de Green Deal en allerlei regelgeving, waaronder de recente CSRD-richtlijn.”

Die recente Europese richtlijn verplicht (grote) bedrijven om over E, S en G te rapporteren. Veertig procent van wie het panel webinar van Acerta Consult volgde, moet nog aan de slag met een duurzaamheidsrapportering. Maar een kleine 7 op de 10 bedrijven is wel bezig met duurzaam ondernemen, bleek uit een bevraging van het Acerta Panel in december 2023, bij 194 hr-professionals uit kmo’s en grote ondernemingen.

Waar komt ESG vandaan?

Nu, duurzaamheid, daar kan je je ongetwijfeld iets bij voorstellen. Bij Governance (of goed bestuur) ook wel. Maar hoe rapporteer je over Social, vanuit hr? “Daarvoor reikt de CSRD standaarden aan. De zogenaamde ESRS’en”, legt Ellen Van Grunderbeek uit, verantwoordelijke voor innovatie bij Acerta Consult. “Onder meer om te rapporteren over je eigen workforce. Waarbij alle sociale thema’s aan bod komen, zowel kwalitatief als kwantitatief. Dus zowel het aantal werknemers, de types contracten, gender, loonspanning … als de work-life balance en het welzijnsbeleid.”

Hoe rapporteer je over de S uit ESG?

Niet alleen zeggen, ook doen

“Nu, er is wel een verschil tussen ‘nadenken over ESG’ en ‘effectief impact maken’”, benadrukt Jan Beyne, professor aan de Antwerp Management School. “En die impact maken en meten, daar hebben heel wat organisaties het nog moeilijk mee. Zeker op het vlak van de S.”

Uit de bevraging van het Acerta Panel in december 2023 kwam naar boven dat heel wat hr-professionals de S grotendeels invullen met werken rond het mentaal en fysiek welzijn van de medewerkers.

Ja, maar wát doe je dan rond S?

 “Achter de schermen werkt Europa aan een taxonomie”, legt Jan Beyne uit. “Een soort ‘levend woordenboek’ om voor eens en voor altijd te weten wat de S inhoudt en hoe we acties rond S kunnen organiseren/categoriseren om de sociale impact van organisaties te meten en te beoordelen. Dan gaat het bijvoorbeeld om diversiteit, inclusie én welzijn in de organisatie.”

“Voor ons bij Vinçotte is welzijn heel belangrijk”, benadrukt Christelle Binamé, duurzaamheidsmanager bij Vinçotte. “Zo geven we ongelooflijk veel opleidingen, trainingen en webinars rond welzijn. Bijvoorbeeld over omgaan met agressie en intimidatie, assertiever communiceren, slaaphygiëne, hartcoherentie, mindfull in je eigen ritme, digitale detox … Onze medewerkers kunnen deze volgen tijdens de werktijd. Maar we sloten ook een cao rond flexibiliteit. Zo kan je, als je dat wilt, vijf werkdagen op vier dagen doen. En een cao rond deconnecteren: als je niet buiten je uren wil werken, kan niemand je daartoe dwingen.”

“Belangrijk is wel dat de CEO de visie heeft dat het bedrijf de ESG-richting moet inslaan. Dat dit de toekomst is voor zijn bedrijf”, benadrukt Ann Peeters van Agoria. “Indien niet, is het erg moeilijk om van onderuit die beweging in te zetten.” Tegelijk moeten de vakbonden mee zijn. “Bij Vinçotte zien zij zeker de toegevoegde waarde voor het personeel”, aldus Christelle Binamé.

Hoe werken de sociale partners mee bij Vinçotte?

En wat levert het op?

“Als bedrijf wil je impact maken”, vervolgt professor Jan Beyne. “Wel, via ESG kan je herdenken hoe je nog impactvoller kan zijn voor je medewerkers en de hele samenleving. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven financieel beter presteren, een betere relatie met stakeholders en medewerkers krijgen … De toekomstige talenten kijken ook meer naar waar toekomstige werkgevers voor staan en gaan.”

“De meeste bedrijven werken wel nog reactief rond welzijn, als we nog even daarop focussen”, merkt Ann Peeters van Agoria op. “Maar 20% ook proactief. En wat blijkt: die laatsten halen er veel meer voordeel uit. Dus bevelen wij aan om proactief met een welzijnsbeleid te starten.” De oproep is bij deze gelanceerd, Ann.

Welke meerwaarde haal je uit ESG?

Maak ook jij werk van de S?
Wil ook jij een duurzaam hr-beleid voeren? Omdat je gelooft in de kracht van mensen? Je medewerkers, de motor van je bedrijf? Maar weet je niet hoe? Vul samen met Acerta Consult ook de S van Social in.