Patrick Claerhout
Zonder Arco-oplossing is Belfius onverkoopbaar
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil Belfius voor goed geld verkopen. Zonder oplossing voor de Arco-coöperanten is dat een illusie.
De nieuwe regering laat er geen gras over groeien. Terwijl de woorden van de eedaflegging nog nagalmden in het koninklijk paleis, zaten enkele excellenties al in de tv- en radiostudio’s om hun plannen aan het grote publiek kenbaar te maken. Alsof ze nog eens heel concreet duidelijk wilden maken dat er een ander beleid zal worden gevoerd.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt bevestigde zijn grenzeloze geloof in de vrije markt door meteen de privatisering van Belfius aan te kondigen. Onder de vorige regering kon het met Belfius nog een aantal kanten uit. Ofwel bleef de staatsbank zelfstandig, ofwel werd ze deels of volledig naar de beurs gebracht, ofwel werd ze verkocht. De centrumrechtse regering-Michel schrapt al zeker de eerste optie.
Dat het geen taak van de overheid is om een bank te exploiteren, daar zijn heel wat waarnemers het over eens. Politieke bemoeienis (of onkunde) en financiële instellingen, het is een gevaarlijke cocktail gebleken. Al dient opgemerkt dat het met respectabele instellingen als de ASLK of het Gemeentekrediet maar verkeerd liep toen ze in de financiële logica van een beursgenoteerde groep verstrikt geraakten.
Maar goed, Belfius moet dus verkocht worden. Klein probleem: er staat niemand te dringen om een Belgische bank te kopen, en al zeker niet als het een grootbank is die nog redelijk wat issues te regelen heeft. Belfius is het voorwerp van een ingrijpende herstructurering, waarbij 900 jobs sneuvelen en 300 miljoen euro kosten weggeknipt worden. Of de bank erin slaagt een nieuw, rendabel businessmodel te ontwikkelen, zal nog moeten blijken.
Zonder Arco-oplossing is Belfius onverkoopbaar
Een tweede probleem: Belfius werd in 2011 uit Dexia gehaald en nam een omstreden portefeuille obligaties ter waarde van 18 miljard euro mee. Die erfenisportefeuille is nu nog altijd 10 miljard euro groot, de kwaliteit ervan is onduidelijk, en ze moet de komende jaren verder afgebouwd worden. De ECB voert momenteel balans- en stresstesten uit, en afboekingen op die portefeuille zouden Belfius een slecht rapport kunnen bezorgen. Op 26 oktober maakt de ECB de resultaten van de balanstest bekend.
Last but not least: onder zijn 2 miljoen klanten telt Belfius bijna 800.000 Arco-coöperanten. Die mensen hebben net te horen gekregen dat ze niet al hun verloren centen zullen terugzien. Bovendien blijkt uit het dossier van de belangenvereniging Deminor overduidelijk dat ze misleid zijn, zowel door Arco als door de instelling die hun de aandelen verkocht heeft (Bacob en later Dexia, de voorgangers van Belfius). De kans is groot dat minstens een aantal klanten zich tegen de bank keert, en dat kan commercieel nefast zijn voor Belfius.
Als België een goede prijs wil vangen voor Belfius, dan is timing van levensbelang, weet Van Overtveldt. Maar dan moet hij wel de timing in eigen handen houden. Over het businessmodel en de kwaliteit van de activa van Belfius kan er snel duidelijkheid komen. Maar de afwikkeling van Arco dreigt een moeizaam en langdurig proces te worden. Deminor eist voor de rechtbank minstens de initiële inleg voor de coöperanten terug, aangevuld met een intrestvergoeding. De overheid wil maar 40 procent van het uitstaande kapitaal vergoeden, en dat vindt Van Overtveldt zelf al aan de hoge kant. Een van beide partijen zal water in de wijn moeten doen, of we komen er op korte termijn niet uit.
Minister Van Overtveldt zei dit weekend dat het Arco-dossier bij voorkeur afgehandeld moet zijn voor de verkoop van Belfius. Laat die ‘bij voorkeur’ maar vallen. Zonder voldragen oplossing voor de Arco-coöperanten zal geen enkele geïnteresseerde overnemer bereid gevonden worden centen op tafel te leggen voor de staatsbank. Niemand is zo gek om een bedrijf over te nemen met het risico dat bijna de helft van de klanten uit onvrede opstapt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier