‘West-Vlaanderen heeft nood aan sterker hoger onderwijs’
Een aantal negatieve economische indicatoren hebben in West-Vlaanderen het licht op oranje doen springen. “Deze provincie heeft nood aan een sterker hoger onderwijs”, zegt Hans Maertens, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen
De werkloosheid stijgt in West-Vlaanderen relatief sterker dan in de rest van Vlaanderen en ook de stijging van de faillissementscijfers ligt hoger dan gemiddeld. Maar wat de West-Vlamingen vooral pijn doet, is de daling van het aantal starters _ dé barometer voor het ondernemerschap. De provincie telde in 2013 maar 6610 starters, bijna een vijfde minder dan in 2012 en het laagste aantal in tien jaar.
“De stijging van de werkloosheid heeft te maken met de vele industriële bedrijven in de regio, die zeer gevoelig zijn voor de hoge loon- en energiekosten”, analyseert Hans Maertens, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “De faillissementen situeerden zich vooral in de horeca en de bouw, twee faillissementgevoelige sectoren, maar ook in de meer traditionele sectoren was er een toename. Niet dramatisch, maar toch. En het klopt dat we vorig jaar minder kwalitatieve starters telden. In Gent werden, in het kielzog van de universiteit en hogescholen, beduidend meer nieuwe ondernemingen met groeipotentieel opgericht.”
West-Vlaanderen mist de dynamiek van een volwaardig hoger onderwijs met sterke onderzoeksprojecten, die borg staan voor innovatie en de creatie van nieuwe ondernemingen. “De terugval van hoogstaande kwalitatieve starters baart mij het meeste zorgen”, geeft Maertens toe. “De slimme jongens en meisjes tussen 24 en 35 die willen ondernemen, ook de West-Vlamingen, doen dat blijkbaar sneller vanuit Gent dan vanuit West-Vlaanderen.”
“Deze provincie heeft nood aan een sterker hoger onderwijs”, vindt Maertens, “en dat hoeft niet noodzakelijk een volwaardige universiteit te zijn. Als dat onderwijs maar onderzoekers aantrekt en zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe niches, bijvoorbeeld rond nieuwe materialen, nieuwe media, hernieuwbare energie of logistiek. Nu wordt slechts 3 procent van alle onderzoeksmiddelen van onderwijsinstellingen in West-Vlaanderen besteed.”
Lees alles over het West-Vlaamse bedrijfsleven in de ‘Top West-Vlaanderen’ die Trends deze week publiceert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier