Werkgeversorganisaties: ‘Waalse blokkering zou streep zijn door rekening van Belgische economie’

Wallonië staat kritisch tegenover het handelsakkoord. © .

De mogelijke blokkering van de Waalse regering van het akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen, zou ‘een streep door de rekening zijn van talloze exporteurs en importeurs, en van de Belgische economie in het algemeen’. Dat zeggen de werkgeversorganisaties VBO, UWE, Voka en BECI.

De werkgeversorganisaties willen zo snel mogelijk een objectief debat over de verdiensten van het akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay, en Uruguay). Ze roepen de bevoegde Belgische overheden op om het akkoord te ondertekenen en het goed te keuren.

‘Een weigering van de Waalse regering om de federale regering alle bevoegdheden te verlenen om het akkoord te ondertekenen, zou betekenen dat er opnieuw een handelsakkoord wordt geblokkeerd waarover de Europese Commissie jarenlang heeft onderhandeld, op basis van een mandaat goedgekeurd door de Raad van ministers van de Europese Unie’, aldus de werkgeversorganisaties. Ze wijzen erop dat het Belgische bbp voor meer dan 85 procent afhangt van buitenlandse handel, waarbij steeds meer handelspartners buiten de EU betrokken zijn.

37.000 Belgische jobs

Volgens de werkgeversorgansaties hangt een op de vijf Belgische jobs af van de export naar landen buiten de Europese interne markt, zijn meer dan 37.000 Belgische jobs afhankelijk van de export naar Mercosur-landen en exporteren 1.640 Belgische ondernemingen naar die uitgestrekte markt, waarvan 83 procent kmo’s.

Het akkoord geniet dan ook de principiële steun van de werkgevers, aangezien het voor heel wat sectoren tal van opportuniteiten en verbeteringen inhoudt. ‘De Mercosur-economieën werden historisch sterk beschermd door veelvuldige tarifaire en niet-tarifaire belemmeringen. Dit politiek akkoord, afgesloten op 28 juni 2019, zal de markttoegang tot de economische Mercosur-zone fors vergemakkelijken, en dat juichen we toe.’

Partner Content