Waterleau en Skyline Communications winnen Leeuw van de Export

© belga

Waterleau en Skyline Communications zijn de winnaars van de Leeuw van de Export. Aan de wedstrijd van Flanders Investment & Trade (FIT) deden 35 bedrijven mee.

Slechts zes daarvan drongen door naar de finale. Bij de Middelgrote en Grote Bedrijven waren de andere kandidaten Soudal en SESVanderhave. Skyline Communications won het in zijn reeks van Medec en Brouwerij Huyghe uit Melle.

De missie van Waterleau is even eenvoudig als ambitieus. “Wij willen de vier natuurelementen beschermen: water, lucht, aarde en vuur”, zegt CEO Luc Vriens. In de activiteiten van het bedrijf vertaalt dat kwartet zich als water- en luchtzuivering, afvalverwerking en nieuwe energie.

Intussen telt het engineeringbedrijf ruim 1000 referenties in 80 landen. De komende vijf jaar mikt het op een omzetverdubbeling van 75 naar 150 miljoen euro. Extra en recurrente inkomsten wil de groep verwerven door niet alleen de engineering en bouw van haar installaties voor haar rekening te nemen, maar ze nadien ook te onderhouden en te beheren. “Maar het belangrijkste blijft het veiligstellen van onze technologische voorsprong”, zegt Vriens. Die technische insteek leverde 29 gepatenteerde technologieën en 47 innovatieve systemen op die steeds vaker worden aangeboden in een geïntegreerde milieuoplossing.

Het bedrijf kan bogen op een indrukwekkende lijst klanten en projecten. Van het eerste waterzuiveringsstation bij Remy Industries, over Aquafin in België en de doorbraak op de Afrikaanse markt met Heineken, tot contracten met Monsanto, Diageo, Hercules, Kodak, Indaver, de Europese Commissie, UCB, Coca Cola, Heinz, Goodyear, Solvay, Electrabel, ABInbev. De meest gemediatiseerde opdrachten zijn wellicht de waterzuiveringsstations in Marrakech en Fez in Marokko, en die in het Iraakse Bagdad.

Skyline Communications
Het Izegemse familiebedrijf Skyline Communications is wereldleider in multi-vendor network management software. Zijn DataMiner-software wordt gebruikt door satellietbedrijven, telecomondernemingen en de televisiesector om de volledige keten van de informatiestroom te beheren. Zowat 1 miljard mensen in de wereld werken met computers die door DataMiner worden aangestuurd. “Onze software communiceert met iedere setup of desktopbox bij u thuis,” lacht Ben Vandenberghe, sales- en marketingdirecteur van het bedrijf.

Ben leidt het bedrijf met zijn broers Bert en, sinds kort, ook Frederik. Het bedrijf werd opgericht door vader Leo Vandenberghe, een voormalige Barco-topman. Aanvankelijk hield het zich vooral bezig met de verkoop van hardwaretoestellen, maar vanaf 2000 spitste het familiebedrijf zich toe op softwareontwikkeling. Intussen is Skyline Communications actief bij meer dan 250 klanten in 65 landen.

De groei sinds de eeuwwisseling bedraagt ruim een kwart per jaar. Daarom wordt al hard gebouwd aan een nieuw hoofdkwartier aan de snelweg Kortrijk-Brugge. Daar worden de 70 werknemers vanaf eind volgend jaar gehuisvest. Skyline Communications was in 2011 goed voor 8 miljoen euro omzet. (L.H.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content