Vlaanderen wordt strenger voor subsidies aan kmo’s
De Vlaamse regering verstrengt de regels voor subsidies aan kmo’s via de kmo-portefeuille Dat is een instrument waarmee ondernemingen subsidies kunnen krijgen voor opleidingen of advies. Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) wil het instrument gerichter inzetten en er komt ook extra kwaliteitsbewaking.
Met de kmo-portefeuille steunt Vlaanderen ondernemingen die hun personeel willen opleiden, door een deel van de kost terug te betalen. Kleine ondernemingen genieten 30 procent steun, een middelgrote onderneming 20 procent steun. Het maximale steunplafond per jaar is 7.500 euro.
De voorbije jaren werd er al een besparing van 23 miljoen euro op de kmo-portefeuille doorgevoerd. Voormalig minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) wilde de kwaliteitscontrole op het instrument ook verbeteren. De omstreden Levensschool – het instituut dat in opspraak kwam omdat het chemotherapie voor kankerpatiënten afraadde – werd bijvoorbeeld al geschorst uit de portefeuille.
Nu gaat minister Jo Brouns een stap verder. Er wordt een ‘kwaliteitskamer’ ingevoerd waarbij subsidies voor doeleinden zonder economische meerwaarde worden geschrapt. Iemand die zijn opleidingen gesubsidieerd wil krijgen, zal daar dus veel strenger op beoordeeld worden. Zo zal de nadruk liggen op digitalisering en een aantoonbare economische meerwaarde. De kwaliteitskamer moet ook mogelijk misbruik helpen voorkomen.
Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD), die al langer pleit voor een rationalisering van de kmo-portefeuille, is tevreden. ‘Je kon in het verleden veel te makkelijk op de lijst van dienstverleners komen. Dat zorgde ervoor dat uiteindelijk zowat alles met de KMO-portefeuille kon worden gesubsidieerd, waardoor het instrument een slechte naam kreeg’, zegt de Open VLD’er.
Vande Reyde droomt ervan nog een stap verder te gaan. Hij hoopt dat de subsidies aan ondernemingen op termijn kunnen vervangen worden door een ‘algemene lastenverlaging voor alle ondernemers’.