“Verlinvest opent een kantoor in Singapore”
De familiale holding Verlinvest stuurt een permanente afvaardiging naar Singapore. Dat zegt Frédéric de Mevius, de voorzitter van de raad van bestuur, in een exclusief gesprek met Trends. In eigen land zoekt Verlinvest maar liefst duizend werknemers bij de marktleider in rusthuizen Armonea.
Verlinvest opent een kantoor in Singapore. Singapore ligt centraal in Zuidoost-Azië, een regio waar de diversificatieholding van enkele referentie-aandeelhouders van AB InBev veel belangen telt. Verlinvest is niet de eerste Belgische vermogensbeheerder met een antenne in de ministaat.
De Gentse vermogensbeheerder Value Square heeft sinds begin dit jaar een dochteronderneming in Singapore. Value Square-analist Nic Van Broekhoven werkt er samen met een lokale analiste. Gino Delaere van de Antwerpse vermogensbeheerder Econopolis, waarvan Geert Noels het uithangbord is, verhuisde ruim een jaar geleden naar Singapore.
Wat gaat Verlinvest zoeken in Singapore? De holding van de Mevius is net als alle investeerders op zoek naar de groei die zo schaars is geworden in onze contreien. De Mevius: “Daarom ben ik een grote fan van Oliver Samwer (een van de Duitse broers achter Rocket Internet, nvdr).
Hij is een van de zeer weinige ondernemers in Europa die zijn activiteiten zo sterk kan doen groeien.” Verlinvest heeft een participatie in Zalando en in Samwers e-commercebedrijven in Zuid-Oost-Azië, Lazada, Zalora en Jabong.
Verlinvest investeert en groeit nauwelijks in Europa. In België hebt u Armonea, dat zorg voor senioren aanbiedt. Is hier enkel groei mogelijk in de woonzorgsector?
FRÉDÉRIC DE MEVIUS. “Dat is nu eenmaal de demografische ontwikkeling in Europa. Armonea is een uitstekend voorbeeld van hoe wij altijd investeren voor de lange termijn. In 2003 hebben we een belang gekocht in Restel Residences, een onderneming die toen nog klein was. Ze had een omzet van ongeveer 10 miljoen euro.
Vandaag nadert de omzet 250 miljoen euro, en het bedrijf blijft groeien. Onze grootste uitdaging is de zoektocht naar geschikt personeel. Bij Armonea willen we de volgende achttien maanden duizend mensen aanwerven, enkel in België.”
Welke criteria hanteert u voor de rendabiliteit van een participatie?
DE MEVIUS. “We mikken op meer dan 15 procent waardegroei per jaar. Daarop worden onze teams en bedrijven afgerekend. Dat is de discipline van een private-equityfonds. Maar we kunnen belangen ook heel lang aanhouden, zonder dat we ons in slaap laten wiegen. De manager van een private-equityfonds moet na tien jaar geld teruggeven aan zijn investeerders. Bij Verlinvest ligt dat totaal anders.”
U keert wel een dividend uit.
DE MEVIUS. “Oké, maar dat is zeer beperkt. Het bedraagt geen 2 procent. Het dividend is belangrijk voor de familie. Het geeft vertrouwen en houdt de familie samen. Maar de familie is tegelijk gemotiveerd om meer te investeren en eist zeker niet dat het dividend zo groot is dat Verlinvest niet langer kan groeien. Groeien is belangrijker dan dividenden uitkeren.”
Omdat u geld investeert voor de volgende generaties?
DE MEVIUS. “Ja. Ik denk niet op een termijn van tien jaar. Voor een familie is grote groei op lange termijn belangrijk. De volgende generatie zal uit meer mensen bestaan.
Je moet dezelfde koek over meer mensen verdelen, en dan krijg je een probleem. De groei van Verlinvest moet minstens parallel lopen met de groei van het aantal familieleden. De groei van een onderneming is dus het belangrijkste.” (I.D.W. en W.R).
Het volledige interview met Frédéric de Mevius leest u deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier