VDK Spaarbank wordt vdk bank: ‘Naamsverandering voltooit strategische switch’

VDK voert hogere spaarrentes in voor kleine en duurzame spaarders. © GF
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

VDK Spaarbank verandert na 91 jaar van naam. Voortaan gaat de financiële instelling door het leven als vdk bank, volledig met kleine letters geschreven. Ook het logo is vernieuwd.

VDK Spaarbank is een begrip in de ruime omgeving van Gent, en heeft ook kantoren in West-Vlaanderen en Antwerpen. Waarom was het na 91 jaar nodig de naam te veranderen?

Leen Van den Neste (CEO vdk bank):Omdat de oude naam niet meer beantwoordde aan de realiteit. Onze roots liggen bij de volksdepositokas (VDK), de spaarbank voor arbeiders die de Gentse christelijke arbeidersbeweging aan het begin van de vorige eeuw oprichtte. Maar de voorbije jaren zijn we geëvolueerd van een spaarbank naar een volwaardige bank, die kredieten aanbiedt, verzekeringen en beleggingsproducten verkoopt en haar klanten bijstaat in hun pensioenopbouw. Ons gamma is fors uitgebreid. De term ‘spaarbank’ dekte de lading niet meer. De nieuwe naam voltooit de strategische switch en sluit aan bij onze commerciële ambities.

Vooral de kredietportefeuille is de voorbije jaren versneld uitgebouwd.

Leen Van den Neste:Dat klopt. Door de druk op de rentemarge mikken we vooral op volumegroei in kredieten en op meer commissie-inkomsten. Vorig jaar presteerde de productie van nieuwe kredieten uitzonderlijk goed. Ze nam met meer dan 66 procent toe. Daardoor hebben we nu 1,73 miljard euro kredieten uitstaan, tegen 3,53 miljard euro aan deposito’s. Vooral de productie van woonkredieten steeg fors, met 70 procent tot 402 miljoen euro. Maar we verkopen ook meer investerings- en overbruggingskredieten. We financieren steeds meer ondernemingen en organisaties.

Waarom behoudt u niettemin de naam VDK?

Leen Van den Neste: We hebben de voorbije jaren grote inspanningen gedaan om ons te profileren als een ethische en duurzame bank. VDK staat voor faire financiële producten met een fair rendement. Onze fondsen hebben oog voor niet-financiële criteria zoals mensenrechten en milieu. Uit het jaarlijkse onderzoek van Fairfin, de vzw die mensen wil aanzetten maatschappelijk verantwoord met geld om te gaan, komen we systematisch als een heel goede leerling naar voren. De naam VDK vertegenwoordigt voor veel mensen die specifieke waarden. Dat wilden we niet weggooien.

Er is ook een nieuw logo. Tegen wanneer zitten alle kantoren in een nieuw kleedje?

Leen Van den Neste: De operatie start op 29 juni. We hopen dat na de zomer alles er nieuw uitziet. Niet alleen de bankkantoren, maar ook het stadion van AA Gent, waarvan wij de hoofdsponsor zijn, wordt aangepakt.

Hoeveel kost de restyling?

Leen Van den Neste: Dat houden we liever voor ons. Maar wij zijn een bescheiden en sobere bank, die de tering naar de nering zet. Vorig jaar zijn onze operationele kosten lichtjes gedaald, ondanks de forse groei van de kredietproductie en de toename van de bankentaksen. We stroomlijnen onze processen en werken alleen met eenvoudige en transparante producten, waardoor we onze kosten goed kunnen beheren én beheersen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content