Steeds meer familiebedrijven in handen van derden
Het aantal familiebedrijven neemt af in België. Vier op de tien wordt overgenomen door een externe speler. Dat stelt financieel planner Optima vast op basis van de 212 bedrijven waarvoor het de voorbije drie jaar de overname begeleidde.
Familiebedrijven worden steeds vaker overgenomen door een derde partij. Vijf jaar geleden kwamen drie op de tien familiebedrijven in handen van derden. Vandaag zijn dat er vier op de tien. Die overnemers zijn steeds vaker investeringsfondsen of vermogende families. Dat aantal is verdubbeld sinds 2012, zo blijkt uit de dossiers van Optima.
Ondernemers moeten steeds vaker hun bedrijf verkopen door financiële redenen. Zo komt het geregeld voor dat er binnen de familie niemand is die over voldoende kapitaal beschikt om het roer over te nemen of om de broers/zussen uit te kopen. Bovendien dreigen overnames van familiebedrijven meer dan eens te verzanden in familieruzies.
Owner buy-out
Daarnaast blijkt uit de analyse van Optima dat één op vier ondernemers voor een owner buy-out kiest. Kris Van Deun, expert Overnamebemiddeling bij Optima verduidelijkt: “Ondernemers hebben het emotioneel vaak moeilijk om hun ‘kind’ los te laten en kunnen er dan voor kiezen om nog drie tot zes jaar deels in de zaak te blijven als de overdracht al een feit is.”
Bovendien biedt zo’n owner buy-out de bedrijfsleider de kans om nog een graantje mee te pikken van de toekomstige waardestijging van zijn bedrijf en intussen toch al emotioneel afscheid te nemen, zijn kennis over te dragen, en een stuk van zijn vermogen veilig te stellen.
Professionele bemiddeling
Door die emotionele band met het familiebedrijf kiezen steeds meer bedrijfsleiders voor een professionale bemiddeling. “De meeste ondernemers kunnen hun kind pas loslaten als ze echt zeker zijn dat het op eigen benen kan staan. Dat is ook de reden waarom ze de overname grondig willen voorbereiden. Ze hebben nood aan een professionele analyse“, verklaart Kris.
Optima zag het aantal aanvragen om te bemiddelen tussen de bedrijfsleiding en de potentiële kopers sinds 2012 met 75 procent toenemen. “”Enkele jaren geleden startten we met een tiental dossiers rond overnamebemiddeling, vorig jaar waren er dat 77 en dit jaar wordt er gerekend op ruim 100 dossiers”, aldus de expert. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier