Rémi de Montgolfier (Ericsson Belux) over de impasse rond 5G: ‘We wachten op de politiek’
De pas aangestelde topman van Ericsson Belux, Rémi de Montgolfier, ziet veel groeikansen in België. Maar de lokale dochter van de Zweedse gigant in telecominfrastructuur wacht net zoals de telecomoperatoren op een oplossing voor het 5G-netwerk voor sneller mobiel internet.
Het staat vast dat de regeringen in deze regeerperiode geen akkoord meer zullen bereiken over de veiling van de radiofrequenties voor mobiel verkeer, waaronder het nieuwe spectrum voor 5G. Daardoor dreigt een jaar tot enkele jaren uitstel voor de invoering van dat snellere mobiele netwerk. Proximus, Telenet en Orange kozen de voorbije tien jaar steeds meer voor de telecominfrastructuur van Huawei en ZTE, concurrenten van Ericsson. Rémi de Montgolfier leidt Ericsson Belux nog maar drie maanden en krijgt door de politieke impasse extra tijd om zich in te werken. Een geluk bij een ongeluk? Zo ziet de Franse ingenieur het absoluut niet.
“De politieke impasse creëert onzekerheid voor de telecomoperatoren. Zij zijn onze klanten, dus is dat ook slecht nieuws voor ons”, zegt De Montgolfier. “De technologie en de markt zijn er klaar voor, we wachten alleen op de politiek. Er is niet alleen onzekerheid over het uitstel, maar ook over welke pakketten geveild zullen worden en of er een vierde telecomoperator komt. Over dat laatste moet goed worden nagedacht. België is een kleine markt. In het grotere Frankrijk zijn de inkomsten per gebruiker gedaald door de komst van een vierde operator, waardoor de operatoren er minder kunnen investeren in hun netwerk. Maar het zou pas echt jammer zijn als België het voorbeeld van Italië zou volgen. Daar hebben de telecomoperatoren veel te veel moeten betalen bij de veiling van het nieuwe spectrum en nu hebben ze te weinig middelen om 5G in te voeren.”
Gezien het belang van 5G voor zakelijke en kritische toepassingen vind ik het wel logisch dat de overheid meer aandacht heeft voor veiligheid
Terug naar de kern
De Montgolfier volgde in januari Saskia Van Uffelen op, die Ericsson Belux had geleid sinds april 2014. Dat heeft volgens hem grotendeels te maken met de hernieuwde focus op de kernactiviteit. “Alle Belgische operatoren zijn klant bij ons, maar in vergelijking met andere landen heeft Ericsson hier een zeer klein marktaandeel in netwerkinfrastructuur voor mobiele netwerken, zoals 4G. Mijn achtergrond sluit nauw aan bij die focus op telecominfrastructuur. Ik ben in mijn carrière hoofdzakelijk bezig geweest met de mobiele netwerken. In mijn vorige functie bij Ericsson Frankrijk werkte ik met één grote klant, Orange Frankrijk.”
“Die kernactiviteiten in België uitbouwen is een prioriteit, naast het doen groeien van onze servicetak en onze digitale diensten. Operatoren kunnen het onderhoud en het beheer van hun infrastructuur aan Ericsson uitbesteden. Onze digitale diensten bestaan voornamelijk uit twee belangrijke softwareplatformen die operatoren helpen hun netwerk te beheren en commercialiseren. Ze kunnen er onder meer het gebruik door abonnees mee opvolgen.”
Harde concurrentie
De Belgische markt voor telecominfrastructuur verschilt van de Franse. Frankrijk is te groot en daarom delen telecomoperatoren het land op in regio’s die autonoom over hun technologie beslissen. De Montgolfier komt in België terecht in een markt met slechts drie klanten van belang, Proximus, Telenet en Orange. Zij kiezen slechts één leverancier per onderdeel van hun systeem. Maar dat schrikt hem niet af.
“Het is een competitieve markt, maar we hebben genoeg lokale expertise en bovendien zijn ze alle drie al klant van ons. Alleen dus niet van onze kernactiviteiten, de mobiele netwerken. Maar dat zie ik als een kans, zeker omdat we een voorloper zijn in 5G. We hebben wereldwijd al achttien contracten getekend om bij operatoren het netwerk te mogen upgraden naar 5G. Daarnaast hebben we ook al een 40-tal contracten voor testen en proefprojecten getekend. Als operatoren al recente infrastructuur van ons gebruiken, dan zal het vlot gaan, want dan is het vooral een kwestie van software te upgraden.”
De concurrentie tussen de leveranciers is hard. Volgens de gespecialiseerde onderzoekers van Dell’Oro is Ericsson wereldwijd het nummer drie in de telecominfrastructuur. Nokia, dat in 2016 Alcatel-Lucent overnam, is het nummer twee. Huawei is afgetekend de marktleider. Maar dat geeft een vertekend beeld, omdat die studie ook de markt voor vaste telefonie meetelt. Volgens eigen cijfers is Ericsson het nummer twee van de wereld in systemen voor mobiele netwerken, na Huawei.
Cyberveiligheid
De Chinese producent wordt hard aangepakt door de Amerikaanse overheid. Die verbiedt onder meer Amerikaanse telecombedrijven technologie van Huawei te gebruiken. Mobiel internetverkeer wordt steeds meer het zenuwstelsel van de economie en de VS willen niet dat een Chinese telecomleverancier daar een sleutelrol in krijgt. President Donald Trump zet ook enorme druk op andere westerse landen om de infrastructuur van Huawei te bannen. Volgens De Montgolfier is zijn opdracht niet gemakkelijker geworden, nu Huawei geviseerd wordt: “We gaan voor een eerlijke competitie, zonder politieke ingrepen. We hebben dat ook niet nodig. We moeten zeker niet onderdoen in prijs-kwaliteitsverhouding. Gezien het belang van 5G voor zakelijke en kritische toepassingen vind ik het logisch dat de overheid meer aandacht heeft voor veiligheid. Voor Ericsson is dat geen probleem.”
Een Zweeds monument
Ericsson is een van de oudste steunpilaren van de Zweedse economie. De roots van het bedrijf gaan terug tot in 1876 en het onderging verschillende metamorfoses. Nu is het een gigant in telecom- en netwerkinfrastructuur, met 95.000 werknemers en omgerekend 20,2 miljard euro omzet. In 2018 verbeterde de operationele winstgevendheid van Ericsson, maar de netto lijdt de onderneming nog altijd verlies. De Belg Ronnie Leten, de ex-topman van Atlas Copco, is de voorzitter van de raad van bestuur en overziet de herlancering van de techgigant. De omzet in België is niet bekend, want de groep splitst haar omzet niet per land uit. In België en Luxemburg heeft Ericsson een team van 350 medewerkers, voornamelijk verkopers en onderhoudstechnici.
Wat gaat 5G kosten?
Het is voorlopig nog koffiedik kijken hoeveel telecomoperatoren moeten uitgeven om 5G uit te rollen. 5G kan veel meer data aan en het netwerkverkeer verloopt veel sneller, maar om daar optimaal gebruik van te maken, moet er een betere dekking komen. Het is nog onduidelijk hoeveel extra zendmasten en andere infrastructuur operatoren nodig zullen hebben. De schattingen lopen dan ook ver uiteen. Voor Europa is dat bijvoorbeeld van 60 tot 500 miljard euro.
Wel zeker is dat operatoren er nieuwe klanten bij zullen krijgen omdat het betere netwerk nieuwe toepassingen mogelijk maakt, onder meer bij bedrijven. Maar voor operatoren wordt dat wel een aanpassing. Voor die industriële toepassingen willen bedrijven vaak netwerkverkeer waarin geen data verloren gaat, of zonder vertragingen van zelfs maar een fractie van een seconde. “Mobiel internet wordt nu vooral gebruikt door smartphones”, zegt Serge Vanhoffelen. “Met 5G zal het ook om toestellen gaan, miljarden toestellen. Telecomoperatoren zullen door die zakelijke toepassingen een nieuw type klanten krijgen. In contracten met die bedrijven zal de kwaliteitsgarantie bijvoorbeeld zwaarder wegen dan bijvoorbeeld het aantal gebruikers.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier