Rabobank schrapt komende 2 jaar 3.000 banen
Door de eerder aangekondigde reorganisatie bij Rabobank gaan de komende 2 jaar 3.000 banen verloren bij de lokale banken van het Nederlandse concern.
Door de eerder aangekondigde reorganisatie bij Rabobank gaan de komende 2 jaar 3.000 banen verloren bij de lokale banken van het Nederlandse concern.
Daar blijft het evenwel niet bij. Ook in de jaren daarna verdwijnen er naar verwachting zeker 1.500 banen per jaar, blijkt donderdag uit een mededeling van de Nederlandse bank.
Rabobank is van plan de dienstverlening veel meer toe te spitsen op het internetbankieren – onder meer via smartphones – waardoor een groot aantal lokale vestigingen de deuren zal sluiten. De operatie moet ervoor zorgen dat de kosten van de bank fors verminderen.
“Het gedrag van klanten is in hoog tempo veranderd”, verduidelijkt bestuursvoorzitter Piet Moerland. “We moeten onze systemen en processen aanpassen aan de technologische veranderingen. Dat vraagt een grote flexibiliteit van onze werknemers,” aldus Moerland.
Moerland gaf aan dat het aantal vestigingen van Rabobank in de periode tot en met 2016 kan dalen van ruim 800 naar minder dan 500. “De uiteindelijke beslissing om een vestiging te sluiten ligt bij onze lokale banken”, duidde Moerland de structuur van Rabobank als coöperatieve bank.
Rabobank rekent erop het grootste deel van de reorganisatie via
natuurlijk verloop – en niet via gedwongen ontslagen – te realiseren.
Personeel dat bij Rabobank blijft houdt er beter rekening mee dat de arbeidsvoorwaarden de komende jaren worden versoberd. Daarbij gaat het vooral om de aanpassing van het pensioenstelsel en de hoogte van variabele beloningen. Die aanpassingen zouden volgens de topman gelden vor iedereen binnen het bedrijf, van ‘hoog tot laag’.
De nettowinst van Rabobank daalde in 2012 met ruim een half miljard euro tot 2,1 miljard euro. De winst van het binnenlandse bankbedrijf zakte daarbij met 30 procent tot 1,3 miljard euro. Door de moeilijke economische omstandigheden hebben bedrijven in onder meer de bouw, de middenstand, de glastuinbouw en het transport het bijzonder moeilijk, waardoor Rabobank grotere voorzieningen moest treffen voor verliezen op kredieten aan die bedrijven. Die reserveringen liepen met 681 miljoen euro op tot ruim 1,3 miljard euro. (ANP/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier