Overzicht van de ontslaggolf in België: meer dan 4.000 jobs op de tocht
Caterpillar, AXA Verzekering, Douwe Egberts: het zijn maar enkele ondernemingen die in september vergaande herstructureringen hebben aangekondigd ten koste van Belgische banen. Een overzicht.
Het ene bedrijf na de andere snijdt in het Belgische personeelsbestand. Sinds Caterpillar twee weken geleden de sluiting van de vestiging in Charleroi heeft aangekondigd lijkt een ontslaggolf België te overspoelen. Vandaag kondigden zelfs drie bedrijven op één dag slecht nieuws aan: Douwe Egberts en Halliburtson lieten weten dat ze een fabriek sluiten in ons land en MS Mode vroeg het faillissement aan. Daarmee werden op een dag tijd 544 banen op de helling gezet. In totaal gingen er deze maand al 4.280 banen verloren.
Caterpillar: 2.200 banen (direct bedreigd)
De machinebouwer Caterpillar was de eerste onderneming die deze maand een grootschalige ontslagronde aankondigde. De Amerikaanse gigant maakte op 2 september bekend dat het de vestiging in Gosseliers gaat sluiten. “We moeten nadenken over acties om de productiecapaciteit en de operationele kosten te verminderen, om in lijn te komen met de lagere vraag”, verdedigde Caterpillar de herstructurering. Kostprijs: 2.200 jobs.
Al kan dat aantal volgens verschillende bronnen stevig oplopen. De sluiting heeft immers ook een impact op de toeleveranciers. Onder meer Yusen Logistics schrapt 120 banen als gevolg van de sluiting. Al hebben wij nog geen klare kijk op hoeveel jobs er in totaal verloren zullen gaan. Kort na de aankondiging liet UCM, de Waalse tegenhanger van Unizo weten dat er in totaal 6.000 jobs zouden verdwijnen. Technologiefederatie Agoria raamt het totale verlies dan weer op 3.600 jobs.
AXA Verzekering: 650 banen
Ook de verzekeringssector blijft niet gespaard. AXA Verzekering, de verzekeringspoot van AXA België, kondigde op 5 september aan dat het de komende twee jaar 650 wil jobs wil schrappen. De verzekeraar liet toen weten dat het de zo veel mogelijke naakte ontslagen wil vermijden. Het bedrijf hoopt zo veel mogelijk mensen via het zogeheten SWT-stelsel (het vroegere brugpensioen) te laten afvloeien.
Printing Partners: 158 banen
Daags na de aankondiging van AXA België volgde er een derde ontslagronde. Deze keer kwam het slechte nieuws uit Groot-Bijgaarden. Op 6 september liet Printing Partners, de drukkerij van uitgever Mediahuis, weten dat het de vestiging in de Vlaams-Brabantse gemeente gaat sluiten. Daarbij staan er 158 jobs op de tocht. De sluiting is het gevolg van een verhuis van de activiteiten naar Paal-Beringen.
IBM België: 228 banen
Een dag later liet de IT-reus IBM België weten dat het tot een akkoord is gekomen met de vakbonden over een collectief ontslag. In totaal zet het bedrijf 228 mensen op straat. Bij IBM België zijn voorlopig nog 1.498 werknemers actief.
P&V Verzekeringen: 300 banen
P&V Verzekering is de tweede verzekeraar die deze maand in de klappen deelde. De verzekeringsgroep wil tegen 2020 300 voltijdse jobs schrappen. Net zoals AXA Verzekeringen liet het bedrijf weten dat het het banenverlies niet via een collectief ontslag wil organiseren, “maar via natuurlijk verloop, interne mobiliteit en eindeloopbaanregelingen.” In mei liet de verzekeraar nog weten dat het 1.738 mensen tewerkstelt.
Eurostation: 40 banen
Bij Eurostation, een dochteronderneming van spoorwegmaatschappij NMBS, staan tot 40 van de 172 banen op de tocht. Dat liet het bedrijf donderdag 14 september weten.
In het persbericht liet de NMBS weten “dat Eurostation kampt met een gevoelige daling van de omzet die in de volgende jaren nog zal verscherpen door een vermindering van het aantal opdrachten en verminderde prestaties voor vastgoedprojecten”.
Halliburton, MS Mode en Douwe Egberts : 544 banen in totaal
Ook op 15 september kregen de Belgische werknemers een bittere pil te slikken. Zo lieten de Amerikaanse multinational Halliburton en het Belgische koffiebedrijf Douwe Egberts weten dat ze een vestiging in ons land sluiten. In totaal goed voor een banenverlies van 324 mensen: 274 bij Douwe Egberts, 50 bij Halliburton. Daarenboven heeft MS Mode diezelfde dag een faillissement aangevraagd. Als de modewinkelketen zijn deuren sluit, dreigen 220 mensen hun job te verliezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier