Verzekeraar P&V schrapt 300 banen tegen 2020

© ImageGlobe

Verzekeraar P&V wil tegen 2020 300 voltijdse jobs schrappen. Dat deelde het bedrijf mee op een bijzondere ondernemingsraad.

Het bedrijf wil het banenverlies niet via een collectief ontslag organiseren, maar via natuurlijk verloop, interne mobiliteit en eindeloopbaanregelingen. Met een nieuw transformatietraject voor het bedrijf moet P&V “in een snel veranderende markt een solide speler blijven”. P&V Groep stelt 1.738 medewerkers te werk, zo meldde het bedrijf nog in mei.

P&V verwijst naar een “snel veranderde verzekeringswereld”. De coöperatieve verzekeraar haalt nieuwe markttrends, de lage rente die op de inkomsten weegt, nieuwe technologieën en veranderende verwachtingen van de klant aan. Daarom wil het bedrijf de reeds gestarte transformatieplannen versnellen en de efficiëntie verhogen, gezien de “concurentiële context”.

Sociaal vriendelijke afvloeiingen

De vakbonden bij P&V Verzekeringen hopen dat de directie haar belofte zal houden om de afvloeiingen op een sociaal vriendelijke manier door te voeren. “We hopen erop en verwachten dat ook wel, van een socialistisch geïnspireerd bedrijf als P&V”, verklaarde Sabine Ruys van de christelijke vakbond LBC. Ook BBTK-vakbondsafgevaardigde Patricia Van Goel gaat erover waken dat de afvloeiingen op vrijwillige basis gebeuren.

“Het is afwachten of de plannen realiseerbaar zijn. In het verleden lag het gemiddeld verloop op 30 à 50 FTE’s per jaar. De directie zegt wel dat ze moeite wil doen”, aldus de LBC-afgevaardigde. Ze wijst er ook op dat er daarnaast nieuwe aanwervingen gepland zijn, van bijvoorbeeld IT-profielen. “Dat maakt de ingreep in het huidige personeelsbestand nog groter. Anderzijds zijn er nu al 75 personeelsleden in vooropzeg voor SWT (brugpensioen, red.)”.

Haar BBTK-collega rekent erop dat de directie met aantrekkelijke voorstellen zal komen. “Maar we weten nog niet welke budgetten men ter beschikking houdt.” Voor brugpensioen of tijdskrediet zijn de voorwaarden alsmaar strenger geworden.

Loon inleveren

De verzekeraar wil ook de loonpolitiek hervormen. “Medewerkers zullen kostenefficiënt en concurrentieel verloond worden”, klinkt het. Hierover starten gesprekken met de bonden.

Maar volgens Ruys zou de directie de nettokoopkracht zoveel mogelijk willen behouden. De statuten van P&V en dochtermaatschappij Vivium wil de directie gelijkschakelen. Van Goel wijst erop dat het verloningsbeleid altijd tamelijk conservatief is gebleven en ziet dus nog mogelijkheden om de loonkost te doen dalen.

Digitalisering

P&V wil eveneens werk maken van een vergaande digitalisering. De verzekeraar gaat onder meer investeren in nieuwe tools en verbeterde werkprocessen om in te spelen op de digitale evoluties en klantenverwachtingen. Zo activeerde P&V reeds een nieuw platform voor Claims en startte ze de ontwikkeling van een nieuw platform in Niet-Leven. Andere investeringstrajecten staan in de steigers.

“Als P&V Groep zijn we vandaag een financieel gezonde onderneming. We geloven in onze toekomst en beschouwen de uitdagingen als een opportuniteit om morgen een nog betere speler te zijn op de markt in het belang van onze klanten. Hiervoor zetten we vandaag noodzakelijke en concrete stappen”, zegt Hilde Vernaillen, CEO van de P&V Groep.

Verzekeraars hebben het moeilijk

Het gaat om het tweede grote banenverlies in de verzekeringssector op korte tijd. Vorige week liet de verzekeraar AXA Verzekering weten dat het de komende twee jaar 650 banen gaat schrappen. De verzekeraar, haalde net zoals P&V, de lage rente aan als een van de voornaamste redenen waarom het vergaande herstructureringen doorvoert.

Ook Ethias wil nieuwe wegen inslaan. Zo onderzoekt de verzekeraar momenteel of het de First-portefeuille, een spaarverzekeringen met een rente van ruim 3 procent, kan verkopen aan derden om zo het risico te spreiden. De portefeuille kost het bedrijf handenvol geld nu de rentes zeer laag staan. De verzekeraar heeft 1,4 miljard euro op de First-rekeningen staan. Daarenboven heeft de CEO Bernard Thiry vorige week bekendgemaakt dat hij het bedrijf gaat verlaten. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content