Douwe Egberts

Het slechte bedrijfsnieuws begon vandaag - donderdagmorgen 15 september - met het koffiebedrijf Douwe Egberts, dat zijn fabriek in Grimbergen wil sluiten. Volgens het bedrijf 'is het commercieel niet langer houdbaar om de Grimbergen-site uit te baten in de huidige context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk'. Gevolg: door de beslissing om de koffieproductie in Grimbergen volledig stop te zetten staan in totaal 274 van de 464 banen op de tocht. Het gaat om alle 159 arbeidersjobs (waaronder 31 met een tijdelijke overeenkomst) en 115 van de 305 bediendenjobs. In Grimbergen zou wel nog een deel van de administratie overblijven waarin 190 bedienden aan de slag kunnen blijven.

Maar de mogelijke sluiting van Jacobs Douwe Egberts betekent niet enkel slecht nieuws voor de betrokken werknemers, ook het gemeentebestuur van Grimbergen betreurt de intentie van de directie om de fabriek in de gemeente te sluiten. Schepen van lokale economie Kevin Vleminckx vraagt een gesprek met de directie, 'opdat het gemeentebestuur zich een duidelijk beeld zou kunnen vormen van de socio-economische gevolgen van de beslissing'.

Halliburton

Rond de middag berichtte de Amerikaanse multinational Halliburton dat de vestiing in Drogenbos dicht gaat. In Drogenbos, nabij Vorst, worden olieboorkoppen geproduceerd. Door de sluiting worden 50 banen bedreigd. De aangekondigde sluiting komt als het ware uit de lucht vallen, want volgens de vakbond werd enkele maanden geleden - bij het bekendmaken van een wereldwijde sanering - verzekerd dat de vestiging in Drogenbos buiten schot zou blijven. "Dit hadden we niet verwacht', luidt de reactie van een verraste vakbondman.

MS Mode

Donderdag brengt nog meer banenleed, want de Belgische tak van kledingwinkelketen MS Mode legt de boeken neer. Dat betekent dat het faillissement wordt aangevraagd. Het is evenwel niet uitgesloten dat de winkelketen 'in aangepaste vorm in België aanwezig blijft'. Er werken 220 mensen in de Belgische winkels van MS Mode. Voor meer toelichting door de bedrijfstop is het wachten tot de curatoren het licht op groen zetten.

De bonden bij MS Mode België reageren alvast ongerust op de 'aangepaste vorm' waarin de modewinkelketen mogelijk aanwezig blijft in ons land. Ze vrezen een 'MS Mode Bis' met minder werknemers, minder winkels en een meer nadelige arbeidsovereenkomst, aldus Yves Flamand van de socialistische bediendebond SETCa (BBTK). Het faillissement wordt wellicht volgende week uitgesproken. "Afwachten wat de handelsrechtbank van dergelijke constructie denkt", luidt het bij de vakbond.

Peeters reageert

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageerde al op de sluiting van Douwe Egberts, en wees erop dat dit slechte nieuws volgde op eerder nieuws over de sluiting van Caterpillar en banenverlies bij verzekeraars P&V en AXA

Het slechte bedrijfsnieuws begon vandaag - donderdagmorgen 15 september - met het koffiebedrijf Douwe Egberts, dat zijn fabriek in Grimbergen wil sluiten. Volgens het bedrijf 'is het commercieel niet langer houdbaar om de Grimbergen-site uit te baten in de huidige context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk'. Gevolg: door de beslissing om de koffieproductie in Grimbergen volledig stop te zetten staan in totaal 274 van de 464 banen op de tocht. Het gaat om alle 159 arbeidersjobs (waaronder 31 met een tijdelijke overeenkomst) en 115 van de 305 bediendenjobs. In Grimbergen zou wel nog een deel van de administratie overblijven waarin 190 bedienden aan de slag kunnen blijven.Maar de mogelijke sluiting van Jacobs Douwe Egberts betekent niet enkel slecht nieuws voor de betrokken werknemers, ook het gemeentebestuur van Grimbergen betreurt de intentie van de directie om de fabriek in de gemeente te sluiten. Schepen van lokale economie Kevin Vleminckx vraagt een gesprek met de directie, 'opdat het gemeentebestuur zich een duidelijk beeld zou kunnen vormen van de socio-economische gevolgen van de beslissing'.Rond de middag berichtte de Amerikaanse multinational Halliburton dat de vestiing in Drogenbos dicht gaat. In Drogenbos, nabij Vorst, worden olieboorkoppen geproduceerd. Door de sluiting worden 50 banen bedreigd. De aangekondigde sluiting komt als het ware uit de lucht vallen, want volgens de vakbond werd enkele maanden geleden - bij het bekendmaken van een wereldwijde sanering - verzekerd dat de vestiging in Drogenbos buiten schot zou blijven. "Dit hadden we niet verwacht', luidt de reactie van een verraste vakbondman.Donderdag brengt nog meer banenleed, want de Belgische tak van kledingwinkelketen MS Mode legt de boeken neer. Dat betekent dat het faillissement wordt aangevraagd. Het is evenwel niet uitgesloten dat de winkelketen 'in aangepaste vorm in België aanwezig blijft'. Er werken 220 mensen in de Belgische winkels van MS Mode. Voor meer toelichting door de bedrijfstop is het wachten tot de curatoren het licht op groen zetten.De bonden bij MS Mode België reageren alvast ongerust op de 'aangepaste vorm' waarin de modewinkelketen mogelijk aanwezig blijft in ons land. Ze vrezen een 'MS Mode Bis' met minder werknemers, minder winkels en een meer nadelige arbeidsovereenkomst, aldus Yves Flamand van de socialistische bediendebond SETCa (BBTK). Het faillissement wordt wellicht volgende week uitgesproken. "Afwachten wat de handelsrechtbank van dergelijke constructie denkt", luidt het bij de vakbond.Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageerde al op de sluiting van Douwe Egberts, en wees erop dat dit slechte nieuws volgde op eerder nieuws over de sluiting van Caterpillar en banenverlies bij verzekeraars P&V en AXA