Graafmachineproducent Caterpillar wil zijn vestiging in Gosselies, nabij Charleroi, volledig sluiten. Dat betekent dat de 2.200 werknemers die de site in Gosselies telt hun baan verliezen.

Maar behalve direct banenverlies worden nog andere - indirecte - banen, van toeleveranciers bijvoorbeeld, bedreigd. Over de volledige omvang van het mogelijk banenverlies lopen de ramingen uiteen. Een overzicht.

Het Comité voor strategische ontwikkeling Charleroi Henegouwen-Zuid,wijst op de 'collateral damage' bij de vele toeleveranciers van Caterpillar, waardoor het totale verlies tot ruim 5.000 banen kan oplopen.

In het Comité voor strategische ontwikkeling Charleroi Henegouwen-Zuid zetelen politieke verantwoordelijken en afgevaardigden van vakbonden en werkgevers.

Technologiefederatie Agoria raamt het verlies op 3.600 directe en indirecte banen. "De impact zal zich helaas laten voelen bij heel wat toeleveranciers in Wallonië, Brussel en Vlaanderen", aldus Thierry Castagne, algemeen directeur van Agoria Wallonië.

Behalve de impact op de directe werkgelegenheid bij Caterpillar, vreest Agoria ook voor een hoge 'sociale rekening' bij de toeleveranciers en onderaannemers

Volgens UCM, de Waalse tegenhanger van Unizo, worden 6.000 jobs

Waals minister-president Paul Magnette sluit zich aan bij de meest pessimistische raming. Magnette houdt rekening met de teleurgang van 6.000 indirecte jobs in Wallonië, Vlaanderen én Brussel. (Belga/BO)

Graafmachineproducent Caterpillar wil zijn vestiging in Gosselies, nabij Charleroi, volledig sluiten. Dat betekent dat de 2.200 werknemers die de site in Gosselies telt hun baan verliezen. Maar behalve direct banenverlies worden nog andere - indirecte - banen, van toeleveranciers bijvoorbeeld, bedreigd. Over de volledige omvang van het mogelijk banenverlies lopen de ramingen uiteen. Een overzicht.Het Comité voor strategische ontwikkeling Charleroi Henegouwen-Zuid,wijst op de 'collateral damage' bij de vele toeleveranciers van Caterpillar, waardoor het totale verlies tot ruim 5.000 banen kan oplopen. In het Comité voor strategische ontwikkeling Charleroi Henegouwen-Zuid zetelen politieke verantwoordelijken en afgevaardigden van vakbonden en werkgevers. Technologiefederatie Agoria raamt het verlies op 3.600 directe en indirecte banen. "De impact zal zich helaas laten voelen bij heel wat toeleveranciers in Wallonië, Brussel en Vlaanderen", aldus Thierry Castagne, algemeen directeur van Agoria Wallonië. Behalve de impact op de directe werkgelegenheid bij Caterpillar, vreest Agoria ook voor een hoge 'sociale rekening' bij de toeleveranciers en onderaannemersVolgens UCM, de Waalse tegenhanger van Unizo, worden 6.000 jobsWaals minister-president Paul Magnette sluit zich aan bij de meest pessimistische raming. Magnette houdt rekening met de teleurgang van 6.000 indirecte jobs in Wallonië, Vlaanderen én Brussel. (Belga/BO)