Monsanto trekt vergunningsaanvragen ggo’s bij EU in
Monsanto, het Amerikaanse biotechbedrijf dat in Europa vooral bekend is van zijn genetisch gemodificeerde MON810-maïs, trekt zeven hangende aanvragen voor de kweek van ggo’s in de Europese Unie in.
Monsanto, het Amerikaanse biotechbedrijf dat in Europa vooral bekend is van zijn genetisch gemodificeerde MON810-maïs, trekt zeven hangende aanvragen voor de kweek van ggo’s in de Europese Unie in.
Het gaat om vijf aanvragen voor het ‘mogen kweken’ van genetisch gemodificeerde maïs, één voor soja en één voor suikerbiet. Die zeven aanvragen laat Monsanto nu vallen. Het wil wel zijn vergunning voor MON810 verlengen.
Volgens Monsanto laat de beslissing toe om zich te concentreren op het kweken van conventionele gewassen en de import van ggo’s die elders gekweekt worden, vooral in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië.
Ggo’s zijn altijd controversieel geweest in de EU, ook al worden ze massaal geïmporteerd in de vorm van veevoeder. Er wordt geschermd met de leefbaarheid van de landbouwsector en mogelijke gevolgen voor het (leef)milieu. Tot vandaag werden nog maar drie vergunningen voor het kweken van ggo’s uitgereikt. De procedure sleept bovendien jaren aan.
Vorig jaar nog besliste de Duitse chemiereus BASF om al het onderzoek naar de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen naar de VS te verhuizen. De gelijkaardige beslissing van Monsanto, die woensdag aangekondigd werd en donderdag bevestigd, doet bij milieuorganisatie Greenpeace de hoop toenemen dat ggo’s helemaal geen levensvatbaarheid zullen blijken te hebben in Europa.
“Elke week wordt er nieuw bewijs geleverd van de gevaarlijke impact van ggo’s op ons milieu”, zegt specialist duurzame landbouw Herman Van Bekkem. “De aanhoudende afwijzing door landbouwers, consumenten en regeringen zal Monsanto er uiteindelijk toe aanzetten ook zijn MON810-maïs terug te trekken, het laatste biogewas in Europa”, aldus Van Bekkem. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier