Luc Tack: ‘Europese bedrijven moeten leren leven met blijvend hogere kosten’
De-globalisering, duurdere energie en verduurzaming zullen het leven permanent duurder maken voor bedrijven in Europa, stelt de Vlaamse grootindustrieel Luc Tack dit weekend in Trends Talk. Toch blijft de CEO van Tessenderlo Group geloven dat de industrie in Europa, mits een open geest en de nodige creativiteit, een toekomst heeft. “Dat onze kinderen het slechter zullen hebben dan wij, dat geloof ik niet.”
“Grote bomen die tegen wil en dank recht blijven staan en zich niet aanpassen, vallen om in de storm. Het riet dat zich aanpast en buigt, veert na de storm weer recht.”
De beeldspraak komt van Luc Tack, de CEO en grootaandeelhouder van Tessenderlo Group, de industriële holding boven onder meer de weefmachinebouwer Picanol. In Trends Talk schetst Tack de “donkere wolken” die boven onze industrie hangen.
Door de geopolitieke spanningen is de tijd van vlotte, wereldwijde aanvoerketens voorbij, en ook de productie in goedkope landen is niet langer vanzelfsprekend. Bovendien kampen onze bedrijven met hogere energieprijzen en staan ze voor investeringen in duurzame productie. Dat alles leidt tot structureel hogere kosten in Europa, aldus Tack.
Bedrijven zullen daarmee moeten leren omgaan. Tack maakt de vergelijking met Japan, het thuisland van Toyota, een belangrijke concurrent van Picanol. “Gecumuleerd over de voorbije drie jaar had Europa 16 procent meer inflatie dan Japan. En tegen dat land moeten wij concurreren.”
Toch blijft Tack geloven in de toekomst van de industrie in Europa. Maar dan moeten we creatief zijn en ons voortdurend aanpassen, zegt Tack, die ook pleit voor open samenwerking tussen ondernemers, de vakbonden en de overheid. “Innovatie betekent niet alleen nieuwe technologie,” zegt Tack. “Je moet ook vernieuwing brengen op je werkvloer, je administratie en je organisatie.
Tack verwijst naar 2009, toen Picanol in zeer slechte papieren zat. Het management heeft toen samen met de vakbonden “schouder aan schouder” naar oplossingen gezocht. “Ik ben de vakbonden daar zeer dankbaar voor.” Permanente aanpassingen en creativiteit kunnen van bedreigingen opportuniteiten maken, meent Tack. “Ik ben niet pessimistisch. Dat onze kinderen het slechter zullen hebben dan wij, dat geloof ik niet. Ons succes in de toekomst hangt af van wat we nu doen.”
Miskend door de belegger
Tessenderlo Group is de voorbije jaren flink gegroeid, en sloot 2022 af met een omzet 2,6 miljard euro een nettowinst van 227 miljoen euro. Maar op de beurs wordt Tessenderlo niet beloond voor die prestaties. Begin 2021 haalde de koers van het aandeel 40 euro, vandaag nog zowat 30 euro. De koerswinstverhouding bedraagt amper 6. Tack blijft er gelaten bij. “Ik heb geen verklaring voor de achterblijvende koers. De beurs heeft altijd gelijk.” De kritiek luidt dat Tack – hoewel een uitstekende ondernemer – beter moet communiceren met de kleine belegger. Tack gaat niet akkoord. “Tessenderlo Group heeft een zeer goede communicatiedienst. Elke belegger die een vraag stelt, krijgt een antwoord. Maar daarom hoef ik die vraag niet persoonlijk te beantwoorden. Ik besteed mijn tijd beter aan het leiden van het bedrijf.”
Een andere kritiek luidt dat Tessenderlo Group zeer verscheiden activiteiten heeft. Het produceert weefmachines, maar ook vloeibare meststoffen voor precisielandbouw. Het bedrijf verwerkt slachtafval tot gelatine, maar maakt ook plastic buizen. Het klare, eenduidige verhaal ontbreekt, zodat de belegger afhaakt. Tack pareert ook deze kritiek. “We hebben nu een 12-cilinder aan activiteiten die ons meer stabiliteit zal geven. Binnen de groep zullen er altijd wel sectoren zijn die het moeilijker hebben, terwijl andere sectoren het beter zullen doen. Dat maakt de groep stabieler.” De diversiteit levert nog een ander voordeel op: de groep beschikt altijd wel over de middelen om te investeren, ook in minder goede tijden. “Je moet kunnen investeren als het slecht gaat.”
In het interview met Trends van deze week (zie kader hieronder) verwijst Tack naar de holding Ackermans & van Haaren, die ‘zijn activiteiten nog meer gespreid heeft.’ Ackermans & van Haaren heeft waterbouwbedrijf DEME in portefeuille, maar evengoed banken – Delen en Bank van Breda – en is daarnaast actief in vastgoed en private equity. Heeft ook Tack de ambitie om pakweg in de banksector te stappen? “Op termijn sluiten we niks uit,” zegt Tack. Maar de beschikbare middelen wil Tack eerst investeren in de bestaande bedrijven en de bouw van nieuwe fabrieken. De overblijvende middelen wil hij besteden aan overnames die moeten aansluiten op de bestaande activiteiten. “Als er dan nog middelen over zijn, kunnen we zien. Maar dat is momenteel absoluut niet aan de orde.”
De integrale uitzending van Trends Talk met Luc Tack is vanaf zaterdag 11 uur te bekijken op Kanaal Z en vervolgens in de weekendherhaling.
Lees hier ook een uitgebreid interview met Tack:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier