Jetairfly vliegt als eerste met Braziliaanse Embraer E-190

© Belga

Jetairfly is de eerste Belgische luchtvaartmaatschappij die met de E-190 van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer gaat vliegen. De financiering gaat via een filiaal van een Chinese bank.

Jetairfly is de luchtvaartmaatschappij rond de vakantiemaker Jetair (TUI Travel Belgium). De onderneming startte in 2004, en vervoerde in zijn eerste werkjaar 990.000 passagiers. Dat cijfer zwol in 2012 aan tot 2,78 miljoen passagiers.

De vloot klom van vijf tot 21 toestellen. Voor België komt de maatschappij nu met een primeur. Het wordt de eerste maatschappij die Embraer E-190 zal gebruiken, een toestel met voor Jetairfly 112 zetels.

Het toestel wordt ingezet voor bestemmingen die vandaag via een tussenstop worden aangevlogen met een grotere Boeing B-737, met 189 zetels. Voortaan worden die twee bestemmingen apart aangedaan met de Embraer-toestellen.

Deze week is een Jetairfly delegatie in São José dos Campos, het hoofdkantoor van de Braziliaanse vliegtuigbouwer. Embraer is de wereldwijde marktleider in het segment van vliegtuigen met 60 tot 120 zetels. Trends reisde mee met Jetairfly. De eerste Jetairfly Embraer E-190 wordt vanuit de voorstad van de Braziliaanse economische hoofdstad São Paulo naar Zaventem gevlogen.

Chinese financiering

Volgende maand, in maart, volgt de tweede Embraer E-190. Jetairfly huurt de twee vliegtuigen via de vennootschap Singapore Aircraft Leasing Enterprise. Dat is een dochter van de Bank of China, die finaal door de Chinese overheid wordt gecontroleerd.

Over de maandelijkse huurprijs wil Elie Bruyninckx, CEO van Jetairfly en Tui Travel Belgium, niets kwijt. Er werd met vier andere vliegtuigverhuurders onderhandeld. Ook de optie van een eigen aankoop werd bestudeerd. Uiteindelijk kwamen de Chinezen met de beste prijs aandraven.

“De huurmarkt voor vliegtuigen bevindt zich vandaag in evenwicht, zegt de CEO. “De huur is noch te duur, noch goedkoop”. Nieuwe vliegtuigen worden doorgaans voor acht tot 12 jaar gehuurd. (WR, in São José dos Campos, Brazilië)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content