Goede resultaten duwen koers KBC fors hoger

CEO KBC, Johan Thijs. © Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

KBC is momenteel een van de sterkste stijgers op de beurs. Het aandeel noteerde kort na de middag 7 procent hoger. Analisten reageren opgelucht op de ontwikkelingen in Ierland en Hongarije.

KBC publiceerde donderdagmorgen zijn resultaten over het derde kwartaal van 2014. De nettowinst kwam uit op 591 miljoen euro, meer dan een verdubbeling in vergelijking met het derde kwartaal van 2013. De aangepaste winst, die geen rekening houdt met de erfenis van de financiële crisis en het eigen kredietrisico, bedroeg 477 miljoen euro.

Verrassend positief was de sterke toename van de rente-inkomsten (onder meer als gevolg van lagere financieringskosten). De nettorentemarge steeg van 2,05 tot 2,15 procent. Ook de commissie-inkomsten gingen met 9 procent omhoog.

Winstmotor

België en dan vooral de Belgische bank blijven met een winstbijdrage van respectievelijk 384 en 306 miljoen euro de goed draaiende winstmotor van KBC. CEO Johan Thijs noemde die commerciële resultaten “uitstekend”, vooral omdat ze gerealiseerd zijn terwijl het economisch herstel langzaam afbrokkelde.

Beurs euforisch

De beurs reageerde euforisch, ook al omdat er geen nieuwe calamiteiten te melden waren in Hongarije en Ierland, de twee moeilijke markten voor KBC. In Ierland is duidelijk sprake van een afname van het aantal probleemkredieten, waardoor het ernaar uitziet dat de 150 tot 200 miljoen euro provisies voor dit jaar zullen volstaan. KBC handhaaft ook zijn vooruitzichten voor extra provisies in 2015 en 2016, telkens tussen 50 en 100 miljoen euro. KBC Ierland zou in 2016 uit de rode cijfers moeten komen.

Hongarije

Wat Hongarije betreft, reageerden analisten vooral opgelucht dat KBC geen bijkomende voorzieningen moet nemen. Het land doet er alles aan om de banken te laten opdraaien voor de wisselkoersverliezen op de hypotheekleningen die ze in vreemde munt verstrekt hebben. KBC nam daarvoor een provisie van 231 miljoen euro in het tweede kwartaal, en voorlopig volstaat die.

Daarmee is de hemel niet volledig opgeklaard. Het Hongaarse parlement wil nog dit jaar een wet goedkeuren om alle leningen verplicht om te zetten in de lokale forint. De vraag is tegen welke koers die omzetting gebeurt en wie het verlies slikt. Als de banken een korting op de reële wisselkoers moeten geven (wat de verwachting is), kan dat resulteren in bijkomende verliezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content