Fors banenverlies door faillissementengolf

© belga

In april gingen er een kwart meer bedrijven over de kop dan in dezelfde maand vorig jaar, met een aanzienlijk banenverlies tot gevolg.

Volgens berekeningen van het handelsinformatiekantoor Graydon telde ons land vorige maand 22,2 procent meer falingen in vergelijking met april 2011. In de vierde maand van dit jaar gingen in totaal 924 bedrijven over de kop, waardoor bovendien het record voor de aprilmaand sneuvelt. Het vorige record dateert van 2010, toen in april 805 bedrijven de boeken dienden neer te leggen.

Door de forse toename van het aantal falingen kwamen er volgens het rapport van Graydon van januari tot april al 8.505 banen op de hlling te staan. Dat is een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en het grootste banenverlies sinds 2003.

Het Waals Gewest noteerde een stijging met een kwart, terwijl het banenverlies in het Vlaamse Gewest 4 procent hoger uitkwam. In Brussel daalde het aantal verloren banen met 13 procent.

De horeca- en bouwsector kregen af te rekenen met de grootste ellende. In de horeca gingen in april 169 zaken over de kop, wat overeenstemt met een toename met 34,1 procent in vergelijking met april 2011. Sinds januari 2012 gingen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar ruim 10 procent meer horecazaken failliet. In de bouwsector gingen in april een kwart meer bedrijven over de kop dan in dezelfde maand vorig jaar. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content