Fiscus stelt bedrijfswagens BNP Paribas Fortis ter discussie

© belga

BNP Paribas Fortis is in een discussie verwikkeld met de fiscus over de fiscale aangifte van bedrijfswagens.

Heel wat werknemers van BNP Paribas Fortis kregen onlangs een brief van de fiscus in hun bus. Ze dreigen voor het aanslagjaar 2016 te moeten bijbetalen. Dat meldt de Franstalige krant La Libre en wordt bevestigd door de bank en de vakbonden. Onderwerp van discussie is de zogenaamde ‘cafetariawagen’.

Werknemers bij BNP Paribas Fortis konden in het verleden kiezen om een deel van hun nettoloon in te leveren voor een reeks voordelen, een zogenaamd cafetariaplan. Ze konden onder meer kiezen voor een bedrijfswagen, een ‘cafetariawagen’.

BNP Paribas Fortis is intussen in een discussie verwikkeld met de fiscus over de fiscale aangifte van die bedrijfswagens. De bank argumenteert dat de fiscale wetgever sinds jaar en dag toelaat dat het zogenaamde ‘voordeel van alle aard’ van de bedrijfswagen kan worden verminderd met de eigen bijdragen die de werknemer betaalt. BNP Paribas Fortis meldt bovendien dat de fiscus in het verleden de werkwijze van de bank heeft goedgekeurd.

De fiscale administratie heeft dit standpunt naar verluidt herzien, verwerpt de aftrek van een aantal bijdragen en wil de medewerkers van BNP Paribas Fortis belasten op een bijkomend voordeel van alle aard. De bank stapt alvast naar de Raad van State.

Hoeveel werknemers een brief van de fiscus hebben ontvangen, is niet duidelijk. De vakbonden spreken van enkele duizenden, mogelijk 6.000 werknemers. De fiscale herziening kan de werknemers, afhankelijk van het model wagen dat ze kozen, 100 tot 700 à 800 euro kosten, aldus de bonden.

Partner Content