De ontmanteling van Tihange 2 kost zo’n miljard euro: vanwaar komt dat geld?

Archiefbeeld Tihange © Belga Image

Na Doel 3 is het vandaag de beurt aan de kernreactor Tihange 2 om definitief van het stroomnet gekoppeld te worden, na een carrière van precies 40 jaar. Hoe gaat dat in zijn werk?

Tihange 2 is de tweede reactor in ons land die definitief van het net wordt gekoppeld. In september vorig jaar ging de stekker al voor eeuwig uit Doel 3.

Om 23:59 uur, na een carrière van veertig jaar, wordt Tihange 2 met pensioen gestuurd, conform de wet op de kernuitstap. De centrale zal dan niet langer elektriciteit produceren.

Welke staat van dienst heeft Tihange 2?

De kernreactor in het Luikse Hoei, aan de oevers van de Maas, werd in 1983 in gebruik genomen. De centrale, uitgebaat door Engie Electrabel, met een capaciteit van 1.008 megawatt produceerde in al die jaren genoeg elektriciteit om België drie jaar lang van stroom te voorzien.

Tijdens al die jaren lag de centrale ook voor lange tijd stil. Er werden in 2012 scheurtjes ontdekt in de stalen wanden van de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2. Het leverde beide centrales de bijnaam ‘scheurtjescentrales’ op. In realiteit gaat het om waterstofvlokken in het staal. In 2013 mocht Tihange 2 heropstarten, om enkele maanden later uit voorzorg weer te worden losgekoppeld. Pas in 2015 volgde de definitieve heropstart, na uitgebreid onderzoek en groen licht van de nucleaire waakhond FANC.

Ook in augustus 2018 volgde een onverwachte grote stop, nadat betondegradatie werd vastgesteld in het bunkergebouw. De reactor lag bijna een jaar stil.

Wat betekent de sluiting voor het personeel?

De definitieve afkoppeling zal in alle veiligheid gebeuren, verzekert Antoine Assice, directeur van de reactoren in Tihange.

Voor de zowat honderd mensen die werken bij Tihange 2 zal na de sluiting in een andere functie worden voorzien. Sommigen blijven aan de slag voor de ontmanteling, anderen kunnen aan het werk bij Tihange 1 en 3. “Er is geen banenverlies”, verzekert de directeur.

Net als in Doel zal het definitieve einde ook in Tihange een moeilijk moment worden voor het personeel. “Het wordt emotioneel”, aldus de topman van Tihange.

Hoeveel kost de ontmanteling en vanwaar komt dat geld?

Aan de ontmanteling van Tihange 2 hangt net als eerder voor Doel 3 een prijskaartje van ongeveer een miljard euro. Dat geld komt van de nucleaire provisies. In totaal is 6,3 miljard euro voorzien voor de ontmanteling van de zeven reactoren.

Het is de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) die erop moet toezien dat de nucleaire exploitanten, in hoofdzaak Engie Electrabel, voldoende geld aan de kant zetten om de ontmanteling van de kerncentrales en de geologische berging van het nucleaire afval te betalen.

Trends publiceerde in september nog een interview met de toenmalige voorzitter Luc Dufresne, die uitlegde hoe die nucleaire voorzieningen berekend worden. Het is letterlijk gokken met miljarden. Herlees het interview.

Hoelang duurt de ontmanteling?

Nadat bij wijze van spreken de stekker uit Tihange 2 wordt getrokken, resten nog bergen en jaren werk. Er rest nog de definitieve stopzettingsfase, die nog tot 2027 kan duren. Daarbij wordt onder meer de reactor ontladen.

Daarna volgt de echte ontmanteling en de conventionele afbraak, die voor 2037 gepland is.

Hoeveel kernreactoren blijven er over?

Vanaf 1 februari moeten we het dus stellen met nog vijf resterende kernreactoren.

Die centrales sluiten normaal in 2025, maar voor Doel 4 en Tihange 3 is een verlenging van tien jaar voorzien, na een akkoord tussen de regering en uitbater Engie Electrabel.

Partner Content