Wolfgang Riepl
‘Brussel moet Zaventem omhelzen en koesteren’
Het Brussels Gewest wordt al jaren geteisterd door een jongerenwerkloosheid die hardnekkig rond 40 procent blijft hangen. Amper 10 kilometer verder zoeken bedrijven met de handen in het haar naar werknemers.
Bewakingsfirma’s op de luchthaven van Zaventem moeten tot in het verre Limburg personeel rekruteren. Arnaud Feist, de directeur van de luchthavenuitbater Brussels Airport Company, benadrukt nu al enkele jaren dat Zaventem 10.000 banen kan creëren.
Maar dan moet er wel voldoende interesse zijn bij de politici in het Brussels Gewest. Voor Feist is Zaventem de kip met de gouden eieren, als dam tegen de schrikwekkend hoge jongerenwerkloosheid in Brussel. Brussel scoort met die percentages even hoog als de zwakste regio’s in Zuid-Europa.
‘Brussel moet Zaventem omhelzen en koesteren’
Brussel houdt nog altijd liever de handen af. De luchthaven staat vooral synoniem voor lawaai. Dat is deels begrijpelijk; ook op andere luchthavens leeft en groeit het protest tegen vliegtuiglawaai. Niemand in Duitsland of Engeland betwist het belang van Frankfurt of Heathrow, maar uitbreidingen van de luchthaven leiden ook daar tot ellenlange discussies.
Alleen moet het Brussels Gewest beseffen dat het niet eeuwig kan teren op de zogenaamde sociale solidariteit vanuit Vlaanderen. Als er banen voor het grijpen liggen, moet de Brusselse overheid die willen nemen en aan zijn jongeren geven. De strijd tegen de jongerenwerkloosheid werd door de Brusselse regering uitgeroepen tot een prioriteit. Wel, net over de taalgrens zijn er duizenden banen vrij. Eén van de vereisten is weliswaar een kennis van het Nederlands. De Franstalige Brusselse partijen moeten inzien dat een betere talenkennis misschien niet in het kraam past van hun kiezers, maar wel de sociale mobiliteit van mensen bevordert. Of is de eerste zorg van Franstalige politici het behoud van het eigen mandaat?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier