Banken tasten diep in de buidel na valutaschandaal
Toezichthouders in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben een schikking bereikt met vijf internationale banken over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De financiële instellingen moeten daarbij enkele miljarden op tafel leggen.
In totaal leggen de banken 3,3 miljard dollar op tafel. Het Zwitserse UBS betaalt met bijna 800 miljoen dollar (zo’n 640 miljoen euro) het meest. Citigroup schikte voor 668 miljoen dollar en JPMorgan Chase voor 662 miljoen dollar.
Royal Bank of Scotland (RBS) en HSBC schikten voor respectievelijk 634 miljoen dollar en 618 miljoen dollar.
Barclays kreeg woensdag geen boete, het onderzoek daar vordert, aldus de Britse toezichthouder FCA.
De banken worden ervan beschuldigd dat ze onvoldoende toezicht hielden op hun werknemers die zich bezighielden met de valutahandel. Dat heeft fraude in de hand gewerkt.
Eerder lag de financiële sector onder vuur door wantoestanden bij het vastleggen van belangrijke rentetarieven die in het interbancaire geldverkeer worden gebruikt.
De Zwitserse toezichthouder legde UBS overigens op om minimaal 95 procent van zijn wereldwijde valutatransacties te automatiseren. Daarbij moeten bonussen voor valutahandelaren en handelaren in edele metalen voor 2 jaar worden beperkt tot maximaal 200 procent van hun basissalaris. (ANP/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier