Banken staan voor armageddon

© Image Globe

Dexia een alleenstaand geval? Vergeet het. Als de Europese top van 23 oktober geen overtuigende oplossing voor de schuldencrisis biedt, dreigt een armageddon voor de bankensector.

Terwijl in België alle ogen op Dexia gericht waren, was het de voorbije weken kommer en kwel in heel de Europese bankensector. Ook in Spanje en Denemarken werden banken genationaliseerd, en ratingbureaus verlaagden de kredietwaardigheid van bankenreuzen als Santander en BNP Paribas.

Dexia ging kopje onder door een combinatie van factoren (geen funding, mank businessmodel, blootstelling aan PIIGS-obligaties en een te kleine kapitaalbuffer), maar een groot aantal banken kampt met één of meerdere van deze problemen. Zo is de interbankenfinanciering voor heel veel banken problematisch geworden, vooral in dollars maar ook steeds meer in euro’s. “Er is gewoon geen interbankenmarkt meer”, zegt een Belgische topbankier.

Nogal wat banken zijn afhankelijk van die markt omdat hun depositobasis te zwak is. Het Franse Natixis bijvoorbeeld heeft maar 13 procent klantendeposito’s staan tegenover zijn activa. Maar ook BNP Paribas en Société Générale, Mediobanca uit Italië en Deutsche Bank zijn banken met een te kleine depositobasis in verhouding tot hun balanstotaal.

De hoogste volumes Zuid-Europese overheidsobligaties zitten bij de Spaanse, Italiaanse en Franse banken. De blootstelling is het grootste bij UniCredit en Intesa Sanpaolo (Italië), BBVA en Santander (Spanje), en BNP Paribas en Société Générale (Frankrijk). Zij hebben bovendien hun Griekse portefeuille maar aan 21 procent afgewaardeerd en niet tegen marktprijzen. Ook enkele Duitse banken (ondermeer Commerzbank) hebben een grote blootstelling op Zuid-Europa, maar zij hebben eveneens veel Duits papier in portefeuille en dat is de voorbije maanden fors in waarde gestegen.

Tenslotte is er de kapitaal basis. In het algemeen zijn de grote Europese banken te weinig gekapitaliseerd om een systeemschok op te vangen. UniCredit, Commerzbank en Deutsche Bank voeren de lijst van ondergekapitaliseerde banken aan. Een faillissement van Griekenland zouden de meest banken nog wel overleven, maar voor verliezen op Spaans en Italiaans papier zijn de kapitaalbuffers te klein.

Lees een volledige analyse van de problemen van de Europese bankensector in Trends van donderdag 20 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content