Ambassadeur bij de grote bedrijven nexuzhealth: op het kruispunt van zorg en IT
Nexuzhealth is een van de pioniers van het elektronisch patiëntendossier en de toonaangevende speler in Vlaanderen. Maar het kijkt ook uit naar andere regio’s en landen. “Buitenlandse expansie zou een goede zaak zijn voor de betaalbaarheid van de zorg in België”, stelt CEO Gertie Delande.
In 2015 lanceerde de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, het actieplan e-Gezondheid met als doel de toegankelijkheid tot de zorg te verbeteren met digitalisering en innovatie. Een van de sleuteldossiers was het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat bundelt de medische gegevens (behandelingen, opnames, onderzoeksresultaten, radiologiebeelden, medicijnen, enzovoort) van elke patiënt op een digitaal platform, dat toegankelijk is voor alle betrokken zorgverleners en de patiënt. De voordelen zijn duidelijk: een vlottere en meer kwalitatieve informatie-uitwisseling en samenwerking.
Met Klinisch Werk Station (KWS) beschikte UZ Leuven al over een EPD-pakket dat werd gebruikt in heel wat ziekenhuizen in het eigen netwerk. Om dat verder uit te bouwen, te professionaliseren en te commercialiseren, ging UZ Leuven op zoek naar een partner met voldoende technologische kennis. Uit de aanbesteding kwam Cegeka, dat al twintig jaar ervaring in de zorgsector had, als sterkste uit de bus.
In 2016 zag de joint venture nexuzhealth het levenslicht. Gertie Delande, bij Cegeka een van de trekkers van het dossier, werd aangesteld als CEO. “Deze unieke combinatie brengt geavanceerde ICT-oplossingen samen met deskundige medische inzichten gericht op de optimalisatie van de gezondheidszorg in België door innovatie en een verbeterde patiëntenzorg”, legt ze uit. “Nexuzhealth is een volledig autonoom bedrijf met een eigen CEO, raad van bestuur, bedrijfsstrategie en focus op software-as-a-service (SaaS) in de gezondheidszorg. Cegeka en UZ Leuven zijn onze aandeelhouders. Cegeka controleert een kleine meerderheid van de aandelen.”
1,4 miljoen patiënten
Voor de uitrol van het EPD koos de federale overheid voor een systeem waarin verschillende softwareaanbieders actief zijn op het nationale speelveld. Vandaag zijn Zorgi en nexuzhealth de toonaangevende spelers. “Naast 39 ziekenhuizen maken meer dan 2.000 huisartsen gebruik van onze software. Bovendien streven we ernaar om meer dan 3.000 thuisverpleegkundigen te bereiken. Op onze app zitten minstens 1,4 miljoen patiënten, waardoor we uitgegroeid zijn tot het toonaangevende patiëntenplatform in België”, zegt Gertie Delande. “We blijven ook inzetten op de uitbreiding van het type zorgverleners dat onze softwaretoepassingen kan gebruiken. Denk daarbij aan vroedkundigen, tandartsen, kinesisten, enzovoort.”
‘Naast 39 ziekenhuizen maken meer dan 2.000 huisartsen gebruik van onze software’
Gertie Delande, CEO nexuzhealth
Tussen 2018 en 2022 zag nexuzhealth de bedrijfsopbrengsten toenemen van 4,2 miljoen tot 39,7 miljoen euro. Gertie Delande heeft meerdere verklaringen voor die explosieve groei. “In de eerste plaats is dat het gevolg van onze zeer duidelijke visie: we streven naar gezonde mensen in een gezonde samenleving door platformen te bouwen waarin we grenzeloos samenwerken. We willen zo veel mogelijk zorgverleners en zorginstellingen deel laten uitmaken van het platform. We zijn dan ook tevreden dat we het vertrouwen van steeds meer ziekenhuizen winnen.”
Buitenlandse expansie
Momenteel beperkt het actieterrein van nexuzhealth zich tot Vlaanderen, maar het bedrijf koestert heel wat plannen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er al beweging en ook in Wallonië verkent nexuzhealth de markt. Alleen al door de taalbarrière is een doorbraak niet voor meteen.
Gertie Delande kijkt ook naar het buitenland. “Een centraal EPD heeft een belangrijk schaalvoordeel. De uitrol van een centraal EPD in nieuwe regio’s leidt niet enkel tot de groei van onze organisatie, maar heeft ook een positieve impact op de betaalbaarheid van de app in eigen land. Buitenlandse expansie zou een goede zaak zijn voor de betaalbaarheid van de zorg in België.”
Nexuzhealth telt zowat 250 medewerkers. De organisatie is actief op het kruispunt van twee knelpuntsectoren, zorg en IT, waardoor het niet vanzelfsprekend is om nieuwe mensen aan te trekken.
“Het vinden van ontwikkelaars met de juiste vaardigheden is een uitdaging”, geeft Gertie Delande toe. “Maar als organisatie hebben we heel wat te bieden. In de eerste plaats kunnen onze medewerkers altijd werken met de allernieuwste technologie, wat aantrekkelijk is voor wie op zoek is naar nieuwe prikkels. Zo loopt bij ons momenteel het grootste GoLang-project van België. Een andere troef is de maatschappelijke relevantie van onze activiteiten. Mensen die voor nexuzhealth werken, kiezen voor een job met een echte impact.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier