Acht jobs die bedreigd worden door kunstmatige intelligentie

© GET

Met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zullen heel wat jobs niet meer dezelfde zijn in 2030. Of ze worden vervangen door andere jobs, of ze worden volledig omgevormd. Deze beroepen bevinden zich in het oog van de storm.

1. Boekhouders

“100 procent van de activiteiten van boekhouders zal nog voor 2030 worden geautomatiseerd en overgenomen door artificiële intelligentie”, schreef Laurent Alexandre, specialist in artificiële intelligentie (AI), in een opiniestuk voor het magazine WeDemain. “Algoritmes zullen de veranderende complexiteit van de fiscale en boekhoudkundige regelgeving beter kennen en analyseren dan de beste boekhouder.” Hij is niet de enige die er zo over denkt: een studie van Oxford in 2013 wees boekhouder aan als een van de meest blootgestelde beroepen aan de risico’s van automatisering. “Boekhouders zullen de nadruk leggen op het menselijke”, schreef Alexandre. “Maar ze zullen de handdoek in de ring moeten werpen als duidelijk wordt dat het boekhoudproces beter en veel goedkoper kan worden gerealiseerd door een robot.”

2. Belastingcontroleurs

Om dezelfde redenen kan een krachtig algoritme belastingambtenaren vervangen. Fiscale gegevens worden nu al geïnformatiseerd. Kijk maar naar uw vooraf ingevulde belastingaangifte op Tax-on-web. In 2016 hebben 3,8 miljoen Belgen hun aangifte elektronisch ingediend. De Belgische fiscus heeft dataminingtechnieken op punt gesteld om belastingplichtigen te controleren op basis van belangrijke veranderingen in hun inkomsten, uitzonderlijke teruggaven, enzovoort. Kunstmatige intelligentie kan makkelijk een groot deel van de controles voor haar rekening nemen.

3. Medische laboratoriumtechnici en radiologen

De algoritmen hebben al hun efficiëntie bewezen in het analyseren van bloed- en DNA-tests. Ze kunnen patronen herkennen en zo betrouwbare, snelle en goedkopere analyses maken. De volgende stap zal zich ongetwijfeld in de radiologie situeren. Bij het Amerikaanse bedrijf IBM kan de supercomputer Watson grote hoeveelheden medische beelden verwerken. Geen enkele radioloog kan 500 miljoen radiografieën in zijn hoofd hebben, AI kan dat wel.

4. Hr-managers

Met people analytics kunnen werkgevers grote hoeveelheden gegevens over hun werknemers inzamelen en er doordacht gebruik van maken. In combinatie met kunstmatige intelligentie wordt het mogelijk te anticiperen op het vertrek van belangrijke talenten in uw bedrijf, rekening houdend met het profiel van de mensen, de loonevolutie, de anciënniteit, enzovoort. AI maakt het ook mogelijk aan predictive recruitment te doen. Dat is het op een wiskundige manier selecteren van mensen die goede competenties combineren met de juiste persoonlijkheid en die het beste passen in uw bedrijfscultuur.

5. Dermatologen

Het herkennen van beelden is de meest spectaculaire vooruitgang van kunstmatige intelligentie. Met de Google Lens kunnen smartphonegebruikers informatie lezen over wat ze tonen aan de camera: bloemen, dieren, enzovoort. In het medische domein gebeurt hetzelfde. Wetenschappers van Stanford hebben in februari in het tijdschrift Nature onderzoeksresultaten gepubliceerd over het detecteren van huidkankers. Dankzij AI van Google kan hun algoritme huidziektes opsporen op basis van foto’s. 21 dermatologen hebben het getest en de resultaten hebben aangetoond dat het algoritme efficiënter was dan menselijke specialisten.

6. Taxi- en vrachtwagenchauffeurs

Enkele jaren geleden had niemand gedacht dat een voertuig zonder bestuurder in staat zou zijn zich zonder ongevallen over onze wegen te verplaatsen. Vandaag kan een zelfrijdende auto duizenden gegevens in een fractie van een seconde registreren en analyseren, en anticiperen op een ongeval. Bedrijven zoals Uber werken aan de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Het lijdt geen enkele twijfel meer dat die voertuigen binnen enkele jaren passagiers van punt A naar punt B brengen zonder tussenkomst van de mens. De start-up Otto, overgenomen door Uber, werkt aan vrachtwagens zonder bestuurder.

7. Vertalers

De vertalingen van Google Translate werkten aanvankelijk op de lachspieren. Nu is die tool sterk verbeterd dankzij de 140 miljard woorden die dagelijks vertaald worden door de 500 miljoen gebruikers. Kunstmatige intelligentie is meer en meer in staat de context van een tekst te begrijpen. Uiteraard kunnen vertalingen met hoge toegevoegde waarde nog niet worden toevertrouwd aan automatische vertaalmachines. Maar in sommige gevallen volstaat een automatische vertaling. Wist u dat de Europese Commissie haar eigen vertaaltool heeft ontwikkeld die jaarlijks 20 miljoen pagina’s vertaalt? Dat is tien keer meer dan wat haar 1600 menselijke vertalers verzetten.

8. Communitymanagers

In zijn boek Mijn marketingdirecteur zal een algoritme zijn geeft Stéphane Amarsy een overzicht van de risico’s die marketingberoepen lopen om tegen 2020 vervangen te worden. Zo lezen we dat de communitymanager, ofwel de digitale ambassadeur van merken of bedrijven, een risico van 70 procent loopt om geautomatiseerd te worden. Zijn toezichtstaken online, het beheer van opinies en commentaren op de sociale netwerken en van de communicatie met klanten kan volledig overgenomen worden door AI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content