AB InBev-families krijgen almaar meer trek in koffie
De Belgische familiale aandeelhouders van AB InBev pompten nog eens ruim een half miljard euro in hun Luxemburgse koffieholding Colufa, mede-eigenaar van onder meer Douwe Egberts. De investering klimt daarmee boven 1,2 miljard euro, en dat in geen drie jaar tijd. Net als de bierbrouwer, wil ook de koffieholding de wereldmarktleider worden.
Met Colufa zitten de Belgische bierbaronnen stevig in koffie. Colufa is een referentieaandeelhouder van Acorn Holdings. Dat Nederlandse vehikel is op zijn beurt de controlerende aandeelhouder boven de koffiemaker Jacobs Douwe Egberts en de Amerikaanse koffiereus Keurig Green Mountain.
Jacobs Douwe Egberts stond vorig jaar voor bijna 4 miljard euro omzet en 9125 werknemers. Het is de marktleider in dertig landen, waaronder België. Keurig Green Mountain is een van de dominante koffieproducenten in de Verenigde Staten, met in het boekjaar van oktober 2014 tot einde september 2015 een omzet van 4,5 miljard dollar en 6000 werknemers. Keurig Green Mountain maakt Senseo-achtige koffiemachines en de bijhorende koffiecups. De beursgenoteerde onderneming werd in maart opgeslokt door Acorn Holdings, voor circa 14 miljard dollar.
Veel groei mogelijk
Met Keurig Green Mountain kocht Acorn Holdings dus een iets grotere onderneming dan Jacobs Douwe Egberts. Ondanks de grote appetijt, blijft Acorn Holdings wel nog op verre afstand van de wereldwijde marktleider Nestlé. De Zwitserse multinational, geleid door de Vlaming Paul Bulcke, verkocht vorig jaar voor circa 19 miljard dollar koffie en thee.
Maar de ambities van Acorn Holdings reiken torenhoog. “We willen de marktleider zijn in de wereldkoffiemarkt”, staat in het jaarverslag 2015. Nochtans is Acorn Holdings een nieuwkomer in de koffiemarkt. De eerste investering, in de zomer van 2013, was de overname van Douwe Egberts. In de zomer van vorig jaar kwam daar de koffie-afdeling bij van de voedingsmultinational Mondelez International, Jacobs. Het werd een joint venture, Jacobs Douwe Egberts. En ten slotte kwam Keurig Green Mountain onder de paraplu.
De grote roerganger achter dat overnamegeweld is Olivier Goudet, de CEO van JAB Holdings, met 58 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van Acorn Holdings. Maar de Amerikaanse Fransman Goudet, in een vorig leven CFO van de voedingsgigant Mars, is vooral bekend als voorzitter van de raad van bestuur van AB InBev.
Goudet is een bijzonder actieve CEO bij JAB Holdings, waarmee hij de voorbij jaren tal van overnames deed. In het najaar van vorig jaar, terwijl de biedstrijd bij AB InBev en SABMiller volop woedde, speelde Goudet een hoofdrol bij de overname van Keurig Green Mountain.
Sinds april vorig jaar is Goudet onafhankelijk voorzitter van de raad van bestuur van de wereldbrouwer. Hij is de opvolger van de Duitser Peter Harf, ook al een spilfiguur bij JAB Holdings. En Olivier Goudet wordt in zijn koffie-offensief enthousiast en volmondig gesteund door de Belgische AB InBev-bierbaronnen.
Wat maakt koffie zo aantrekkelijk voor hen? Het is een markt met een organische groei van 2 tot 4 procent per jaar. Bovendien kan er nog veel worden overgenomen, want Goudet en co controleren nog altijd maar ongeveer een vijfde van de markt. Koffie is bovendien een weinig conjunctuurgevoelige groeisector: zelfs in de zwaarste crisismomenten hebben consumenten nood aan een bakje troost. De markt is ook nog eens erg dynamisch, met innovaties zoals koffiepads of -capsules. En in vergelijking met brouwerijen zijn de kapitaalinvesteringen in koffiebranderijen vrij beperkt. En de kers op de taart: Goudet en co mogen dan misschien dure overnames doen, ze verwerven wel ijzersterke merken en marktleiders. In België heeft Douwe Egberts 42 procent marktaandeel, met namen als een klok zoals Douwe Egberts (30% marktaandeel), Jacqmotte en Zwarte Kat.
Eendracht maakt macht
Bij de eerste overname, die van Douwe Egberts in de zomer van 2013, was enkel de Luxemburgse holding Société Familiale d’Investissements rond AB InBev-bestuurder Alexandre Van Damme van de partij. Voor de overname van Douwe Egberts legde de Luxemburgse holding 585 miljoen euro op tafel. 130 miljoen euro van dat bedrag bestaat uit bevoorrechte aandelen, en daaraan gekoppelde warrants. Die bevoorrechte aandelen hebben geen stemrechten, maar krijgen wel een dividend van 6 procent per jaar, circa 7,8 miljoen euro dus. Bovendien kunnen ze vanaf het najaar 2018 worden teruggekocht door Acorn Holdings, aan een minimum 5 procent hoger bedrag dan de initiële investering. Aan die bevoorrechte aandelen zijn nog eens warrants gekoppeld, die in het najaar van 2023 moeten worden teruggekocht door Acorn Holdings. Ze waren eind vorig jaar al circa 65 miljoen euro waard voor Van Damme en co. Het finale bedrag zal normaliter nog klimmen, gezien de overnameambities van de koffieholding.
Het koffiebelang van Alexandre Van Damme en co zit in de Luxemburgse holding Colufa. Want gaandeweg deden steeds meer Belgische AB InBev-familietelgen mee. In Colufa zijn sinds dit jaar alle drie de centrale aandeelhouderstakken van de AB InBev-Belgen vertegenwoordigd. Société Familiale d’Investissements, dat naast de familie Van Damme ook de familie Van der Straten Ponthoz groepeert, blijft de grootste aandeelhouder, met circa 72 procent van de aandelen in Colufa. Maar ook de families rond die andere familiale AB InBev-bestuurder, graaf Paul Cornet de Ways Ruart, werden aandeelhouder (2,1%).
En dit jaar ging ook de derde centrale familietak van de Belgische bierbaronnen overstag. Bij de jongste kapitaalverhoging bij Colufa, goed voor 600 miljoen dollar, pompte de bekende familie De Spoelberch uit Wespelaar, via haar Luxemburgse holding Vedihold 108 miljoen dollar in Colufa. Meteen goed voor een belang van 8 procent. Bij die jongste kapitaaloperatie staken Alexandre Van Damme en co nog eens 361 miljoen dollar in Colufa.
In totaal injecteerden de Belgische bierbaronnen al 1,226 miljard euro in Colufa. Daarmee heeft de Luxemburgse koffieholding een belang van 8 procent in Acorn Holdings.
Koffiekransje bij AB InBev
Voor de raad van bestuur van de wereldbrouwer wordt het stilaan moeilijk kiezen welke drank er moet worden geschonken tijdens de zittingen van de raad van bestuur. Want liefst vijf van de veertien bestuurders hebben ook belangen in de koffiereus Acorn Holdings. Het zijn de drie Belgische familiale bestuurders Paul Cornet de Ways Ruart, Grégoire de Spoelberch en Alexandre Van Damme. Bestuursvoorzitter Olivier Goudet leidt het koffieovernamegeweld. En ook de vierde Belgische bestuurder, Stéfan Descheemaeker, is aandeelhouder in Colufa. Hij kocht bij de jongste kapitaalverhoging voor 4,5 miljoen dollar aandelen, via zijn holding Olidipoli.
Dat koffiekransje wordt nog uitgebreid in de verruimde raad van bestuur van de wereldbrouwer, na de overname van SABMiller. Want daarin komt ook de Colombiaan Alejandro Santo Domingo. Hij is de topman van BevCo, met bijna 15 procent van de aandelen de tweede grootste aandeelhouder van SABMiller. Bevco ruilt dat belang voor een belang van circa 6 procent in de fusiegroep. Alejandro Santo Domingo krijgt daarmee ook een bestuurderszitje. Ook de familie Santo Domingo deed in het voorjaar van 2013 mee aan de overname van Douwe Egberts, via haar vermogensvehikel Quadrant Capital Advisors Inc. Dat maakt dan zes koffiebestuurders bij de wereldbrouwer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier