Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: het syndicale achterhoedegevecht in het onderwijs De onderwijsbonden staken maandag tegen de plannen van de Arizona-partijen om de overheidspensioenen te hervormen. Hun protest is niet ernstig. De verworven rechten blijven behouden. Als er nu niets gebeurt, zal men in de toekomst rechtstreeks moeten ingrijpen met zware kortingen op de pensioenuitkeringen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Afrika bezuiden de Sahara staat voor grote uitdagingen Niet iedereen heeft een verloren decennium. Landen die minder afhankelijk zijn van grondstoffen, staan er beter voor.
Obligaties Obligaties Valuta in 2025: Turkse lira blijft verzwakken Naar jaarlijkse gewoonte brengen we u de vooruitzichten voor de belangrijkste buitenlandse munten. Wat mag u verwachten voor de Turkse lira?
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) ‘Europa en de nieuwe Amerikaanse regering-Trump: 10 inzichten’ Europa weet geen blijf met de verkiezing van Donald Trump als 47ste president van de Verenigde Staten. Wat is het probleem en wat kan Europa doen met de nieuwe Republikeinse administratie? Professor en Amerika-kenner Herman Matthijs formuleert tien overwegingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Lagarde reageert op Trump: ‘Kom eens kijken hoe hard ECB-mensen werken’ Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), stelt de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump voor om een bezoek te brengen aan Frankfurt. Zo kan hij met zijn eigen ogen zien hoe zwaar de job van een centrale bankier is, suggereert ze.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Matthias Matthijs ziet alle wegen leiden naar herverkiezing van Trump: 'De enige oplossing is Michelle Obama' De koppigheid van Joe Biden spreidt het bedje van Donald Trump. Voor de Amerikaanse economie is dat slecht nieuws, aldus Matthias Matthijs, hoogleraar aan de Johns Hopkins University in Washington DC. "Trumps plannen gaan maar één richting uit: hogere inflatie." Volgens Matthijs is Michelle Obama, de vrouw van oud-president Barack Obama, de enige die Trump kan verslaan.
Video | Kanaal Z Video | Kanaal Z Kan India het nieuwe China worden voor buitenlandse investeerders? India zit volop in verkiezingen. In de grootste democratie ter wereld duurt de stembusgang maar liefst 6 weken. Op 4 juni weten we of premier Narendra Modi zichzelf mag opvolgen. De voorbije 10 jaar heeft hij z'n stempel op het land gedrukt. Zo verving hij de verschillende deelstaatbelastingen door een landelijke btw. Maar er zijn nog heel wat hervormingen en vooral veel jobs nodig om van India een industriële tijger te maken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: vals alibi voor begrotingsdiscipline De Belgische linkerzijde reageert geërgerd omdat het Europese Parlement de nieuwe begrotingsregels heeft goedgekeurd. Lidstaten moeten saneren richting 3 procent van het bbp. Volgens de socialisten zijn die regels te streng en is dat een probleem voor toekomstige investeringen, zoals in de klimaattransitie. Alleen hebben de critici de neiging courante uitgaven te verpakken als investeringen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Is een Vlaamse staatsbon nuttig? De Vlaamse overheid speelt met het idee een eigen staatsbon uit te brengen. De vraag is of dat haalbaar is. Er moet een akkoord zijn met de federale regering om een voordelige roerende voorheffing van 15 procent toe te kennen, zoals met Belgische eenjarige staatsbon. En is zo’n staatsbon wel nodig voor de Vlaamse financiën, die er niet zo slecht voor staan?
Beleggen Beleggen De glazen bol: Julien-Pierre Nouen (Lazard Frères Gestion) ziet de obligatiemarkt de komende maanden vrij volatiel blijven Trends.be laat tijdens de jaarwisseling beursstrategen vooruitblikken op het komende economische jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: technocraten zijn geen wondermiddel Om allerlei redenen bestaat de federale regering-De Croo uit verschillende ministers die niet verkozen zijn en het imago van een technocraat of een expert hebben. In het verleden werd meermaals gepleit voor een kabinet van experts om de maatschappelijke en sociaal-economische uitdagingen efficiënt aan te pakken. Maar ook de technocraten botsen op het primaat van de politiek.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitsland steekt Japan voorbij als derde grootste economie ter wereld: ‘De kreupele en de blinde’ Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde het eerder al en het is nu ook bevestigd: Duitsland heeft in 2023 Japan ingehaald als derde grootste economie van de wereld. Zat de Duitse economie niet in een dip? Etion-hoofdeconoom Geert Janssens legde eerder al uit hoe de vork aan de steel zit. (Her)lees.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt 'Rijke Belg, arme overheid: een gevaarlijke cocktail' We worden geteisterd door negatieve berichten over overheidstekorten. Zonder structurele hervormingen gaan we richting 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp), stelde de OESO. Griekse toestanden dus. Dat staat in schril contrast met de rijkdom van de Belgen, schrijft Rudy Aernoudt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Olieprijs klimt weer, maar hoelang nog? ‘Match tussen OPEC+ en Federal Reserve zal over lot van wereldeconomie beslissen’ De onvrede tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië vindt zijn weerslag op de grondstoffenmarkt. De beslissing vorige maand van het oliekartel OPEC+, met Riyad als medeoprichter en Moskou als relatief nieuwe aanwinst, om de productie van ruwe olie terug te dringen, geldt als het beste bewijs van de verzuurde relatie tussen het streng islamitische koninkrijk en Washington. Intussen stijgt de olieprijs weer. Hoelang oefent dat geopolitieke schaduwtheater van oliespelers nog invloed uit op de wereldeconomie? Trends vroeg het aan Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild.