Zo verzamelt u on-linenieuws op maat
Het internet staat bol van het nieuws. Hoe vindt u nog uw weg tussen zoveel websites van kranten, vakbladen of televisieomroepen? Het toverwoord voor de drukke lezer heet RSS.
Reacties: e-trends@trends.be
RSS – een naam die zo cryptisch is dat men zelfs niet zeker weet waar de afkorting voor staat – is geen stukje software of een nieuw toestel, maar een manier voor sites om hun inhoud anders te verpakken. In de praktijk komt het erop neer dat een website bij elk nieuw gepubliceerd artikel een bericht neerzet op een vooraf aangeduide plaats. Daarin staat alleen de hoogstnodige informatie: de datum en het uur van publicatie, de titel, een paar zinnetjes die als inleiding dienen en niet te vergeten een link. Die leidt naar de volledige tekst zoals die op de website van de uitgever te vinden is. Op zich gaat het dus om een light-versie van de site, te vergelijken met wat u in de inhoudsopgave van een magazine kunt terugvinden.
RSS is niet bedoeld als korte samenvatting voor menselijke lezers. Het formaat komt pas echt tot zijn recht als souffleur van slimme software die de berichten opvraagt, kneedt en afbeeldt om u het leven makkelijker te maken.
Altijd up-to-date
Een RSS-lezer doet in eerste instantie niets anders dan om de zoveel minuten uw favoriete sites af te lopen en een overzicht van alle RSS-berichten opvragen (in het jargon heet zoiets een RSS-feed). Stel, u vertelt de RSS-lezer om telkens om de tien minuten op jacht te gaan. Veel kans dat de buit nihil is, omdat geen enkele site in die periode een nieuw bericht gepubliceerd heeft. Net zoals uw e-mailprogramma vertelt de software u dan netjes dat er niets nieuws te beleven valt. Dat is al een stuk makkelijker dan zelf alle sites uitpluizen.
Gaat u echter na een nachtje slapen op bezoek bij een aantal Amerikaanse sites, dan zal er wel degelijk heel wat nieuwe informatie te rapen vallen. Omdat uw pc perfect weet welke berichten u de avond ervoor had binnengehaald, zal hij – opnieuw net zoals bij e-mail – kunnen aanduiden welke artikels echt nieuw zijn.
Een nog slimmer trucje is om de informatie van verschillende websites te combineren tot een eigen krant op maat. Zo is FeedDemon (www.feeddemon.com), een van de bekendste RSS-lezers, in staat om opdrachten te verwerken als: haal van de volgende tien sites alle koppen uit de sectie technologie binnen en zet ze op één pagina samen. Wilt u een van de onderwerpen nader bekijken, dan volstaat een klik op de titel om het artikel bijvoorbeeld in Internet Explorer op te roepen. Al bij al is FeedDemon een erg gebruiksvriendelijke manier om met het RSS-concept kennis te maken. Het programma kost u 30 dollar, iets meer dan 22 euro. Gratis alternatieven zijn er ook (bijvoorbeeld RSS Reader, www.rssreader.com), maar die zijn voorlopig nog heel wat moeilijker te bedienen. Het kan natuurlijk geen kwaad om even “RSS” in Google in te voeren en een aantal van de voorgestelde alternatieven uit te proberen.
Het alternatief
Wilt u liever geen nieuwe software installeren, dan kan Pluck (www.pluck.com) wellicht uitkomst bieden. Dat gratis programma installeert zichzelf als onderdeel van Internet Explorer en laat toe met de bekende browser van Microsoft RSS-berichten te bekijken. Omdat Pluck daarnaast ook nog andere functies aanreikt, is het programma niet altijd even overzichtelijk. Eens u uw weg gevonden hebt, gaat het lezen van RSS echter vlot. U kunt wel telkens slechts één bron raadplegen, Pluck groepeert geen berichten van meerdere sites.
Tegenwoordig pakken ook grote namen als BBC, TheNew York Times en Le Monde Diplomatique met RSS uit. In ons land doen onder meer Gazet Van Antwerpen en VTM mee. Alleen is het soms een beetje zoeken naar het juiste aanknopingspunt op de sites. Meestal gaat het om een oranjekleurig vlakje met de vermelding “RSS”. En om ten slotte even de hand in eigen boezem te steken: Trends.be biedt op dit moment geen RSS-berichten aan.
FeedDemon kan bijvoorbeeld van tien geselecteerde sites alle koppen uit de sectie technologie binnenhalen.
Raphael Cockx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier