Ziektes reizen graag

De woekerering van besmettelijke en nieuwe ziektes is onder meer te wijten aan de reizende mens.

In de Amerikaanse toeristische branche zorgde twee weken geleden een rapport van de National Intelligence Council (NIC) voor ophef. Volgens deze tak van de CIA die nationale veiligheidsproblemen onderzoekt, zou reizen ondubbelzinnig de proliferatie van besmettelijke en zelfs ongeneeslijke ziektes meebrengen. Het onderwerp werd door vooraanstaande wetenschappers aangekaart op een symposium in het Smithsonian Institute.

Sinds 1973, zo stelt het onderzoek, zijn er liefst dertig nieuwe ziektes of bronnen van besmetting opgedoken. Daartoe behoort HIV-besmetting, maar ook hepatitis C of ebola en het Nipah-virus dat vorig jaar in Indonesië opdook. Eveneeens nam de verspreiding van klassieke ziektes opmerkelijk toe: malaria, cholera, tbc. En dit terwijl de geneeskunde en het wetenschappelijk onderzoek constant vooruitgang boeken.

De Duitse Rudolf Schülke-stichting wees vorig jaar op dezelfde verschijnselen. Het onderzoekscentrum bracht de nieuwe plus de inmiddels klassieke besmettingen in kaart. Echt geruststellend was dat niet. Niet alleen neemt de geografische oppervlakte van de gevarenzones snel toe, ook blijkt er één en ander aan de hand met de bronnen van het kwaad. De stichting wees op de verregaande resistentie van onder meer besmette muggen in Aziatische en Afrikaanse regio’s.

Nu stelt het Amerikaanse onderzoek dat de 170.000 Amerikanen die jaarlijks aan zo’n vreemde ziekte sterven, niet alleen reizigers zijn. Ook immigranten en militairen zorgen voor verspreiding, evenals de – vaak illegale – invoer van besmette dieren en voedsel. Maar toerisme blijft één van de grote boosdoeners. Voor de Rudolf Schülke-stichting is al dat reizen dé hoofdoorzaak van de proliferatie. Rechtstreeks, maar ook onrechtstreeks. Zo bleek uit een Londense test dat in twaalf van 67 vliegtuigen die uit tropische gebieden kwamen, muggen zaten.

Stilaan groeit in Europa het besef dat goedkope reizen niet geheel zonder gevaar zijn. Duitsland en Italië wees al herhaaldelijk op de neveneffecten van last minutes. Reizigers vertrekken bijna van vandaag op morgen naar gevarenzones zonder de minste voorzorgsmaatregelen. Méér nog: de doorsnee chartertoerist is zich niet bewust van het gevaar op die prachtige stranden.

Voorlichting kan natuurlijk helpen, maar hier is de toeristische sector niet erg coöperatief. Zo zette de Amerikaanse toeristische branche de stekels op na de publicatie van het NIC-verslag. Het is als verkoper nooit leuk op de gevaren van bepaalde producten te wijzen.

marleen fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content