Zetes, Mostra en Den Bogaet snelste groeiers in Brussel

. © .

Identificatiespecialist Zetes, communicatiebedrijf Mostra en rusthuisuitbater Den Bogaet zijn de nieuwe Trends Gazellen Ambassadeurs van 2010 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze drie bedrijven kroonden zich tot de primus inter pares bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen.
Zetes bleef nipt ex-winnaar Cobelguard voor bij de Grote Ondernemingen. Dat in Brussel de diensteneconomie erg zwaar weegt, blijkt ook uit de twee andere Ambassadeurs: het communicatiebureau Mostra, gespecialiseerd in institutionele communicatie, en rusthuisuitbater Den Bogaet, die aan de haal gaan met de titel bij de Middelgrote en Kleine Ondernemingen.

Deze drie bedrijven werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.
De 200 Brusselse Gazellen creëerden welgeteld 9839 jobs tussen 2004 en 2008. Daarmee doen ze licht beter dan hun collega’s van vorig jaar, die uitkwamen op 9739. Grootste werkgevers zijn Sodexo Belgium, AGC Flatglass Europe, en Cofely Services, die telkens meer dan 1800 mensen tewerkstellen.

Voor een effect van de financiële en economische crisis moeten we wellicht wachten op onze Gazellen van volgend jaar, al blijft in een dergelijke ranking veel afhangen van de bedrijven die op de lijsten voorkomen. Zo genereren de 200 bedrijven die dit jaar de lijst bevolken, een sterkere groei van de winst en de omzet dan hun voorgangers. De totale omzet kwam uit op 57,30 miljard euro, een groei met maar liefst 30,5 miljard euro. Maar een flink stuk daarvan kwam voor rekening van PetroFina, dat met 23,7 miljard euro op zijn eentje goed is voor ruim 40 procent van de totale omzet.

Netto kwam de winst uit op 5,36 miljard euro, tegen “amper” 3,10 miljard euro vorig jaar. Maar ook hier heeft dat veel te maken met één bedrijf: nieuwkomer Suez-Tractebel verzwaarde de teller met maar liefst 3,26 miljard euro. Die bedenkingen daar gelaten, zal Vadertje Staat wellicht niet rouwig zijn: aan een theoretische aanslagvoet van 33 procent bedrijfsvoorheffing leverde deze selectie groeibedrijven een aardige 1,77 miljard euro aan belastingen op.

Vier ondernemingen slaagden erin om sinds de start negen jaar geleden elk jaar opnieuw de lijsten te halen: Axus, Facq, Demimpex en Callataÿ & Wouters. Nog drie anderen: Zara België, Plan-It, en Securitas, hebben acht certificaten aan de muur hangen. Dit zijn de zeven uitblinkers onder de Supergazellen: alle bedrijven die vijf keer of meer op onze Gazellen-rankings voorkwamen.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content