Tabaknatie, Van Moer Transport en DKDB Communication snelste groeiers in Antwerpen

© CEO Jan Van Moer en zijn vrouw Anne Verstraeten (transportmanager)

De nieuwe Trends Gazellen Ambassadeurs van 2010 voor de provincie Antwerpen zijn goederenbehandelaar Tabaknatie, Van Moer Transport en kledingwinkelketen DKDB Communication. Deze drie bedrijven kroonden zich tot de snelste groeiers bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen.

Met Tabaknatie bij de Grote Ondernemingen en Van Moer Transport bij de Middelgrote Ondernemingen bewijst de Antwerpse haven zijn status als groeimotor voor de Vlaamse economie. Bij de Kleine Ondernemingen gaat de titel naar DKDB Communications, een vennootschap die 12 winkels van kledijketen Lola & Liza overkoepelt. De drie ambassadeurs werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.

Met 14.642 nieuwe jobs tussen 2004 en 2008 doen de 200 Gazellen van de editie 2010 het een pak minder goed dan hun collega’s van vorig jaar, die er ruim 1500 meer creëerden. De reden ligt in de grote getallen: vorig jaar waren er 19 bedrijven die meer dan 250 banen schiepen, nu slechts 14. Grootste werkgever blijft onbedreigd De Lijn, met 7758 banen, maar liefst 966 meer dan vijf jaar tevoren.

Deed de crisis zich al voelen? Meer duidelijkheid komt er wellicht volgend jaar, maar feit is dat de editie 2010 meer omzet, maar minder winst boekte. De 200 Gazellen waren in 2008 goed voor een gezamenlijke omzet van 21,4 miljard euro. Dat is maar liefst 11,03 meer dan in 2004, net geen miljard euro méér dan hun voorgangers. Maar de winst kromp van 1,44 miljard euro voor de editie 2009 tot 1,33 miljard euro dit jaar. Niet dat de fiscus moet rouwen om die 110 miljoen euro minder. Een theoretische oefening met een aanslagvoet van 33 procent vennootschapsbelasting op de nettowinst levert Vadertje Staat nog steeds bijna 440 miljoen euro op.

Eén bedrijf slaagde erin om sinds de start negen jaar geleden, evenzoveel de lijsten te halen: expeditiebedrijf Elite Paloumé Forwarders. Vijf anderen hebben acht Gazellen-certificaten aan de muur hangen: Hansen Transmissions International; Henco Industries; Arcadis Belgium; Zeeman Textiel Supers en Schering-Plough Laboratories. Dit zijn de zes uitblinkers onder de Supergazellen: alle bedrijven die vijf keer of meer op onze Gazellen-rankings voorkwamen.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content