Mulder Natural Foods en Deforche Construct snelste groeiers in West-Vlaanderen

Ventilatiespecialist Renson, voedingsspecialist Mulder Natural Foods en serrebouwer Deforche Construct gaan dit jaar lopen met de titel van Trends Gazellen Ambassadeur van 2010 voor de provincie West-Vlaanderen.

Deze drie bedrijven kroonden zich tot de primus inter pares bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen.

Voor Renson is het overigens de derde titel op rij. Na twee titels bij de Middelgrote Ondernemingen gaat het voor de neus van Stadsbader en de winnaar van vorig jaar, Matexi, aan de haal met de zegepalm bij de Grote Ondernemingen. De drie Ambassadeurs werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow.

De West-Vlaamse Gazellen deden het met 7714 extra gecreëerde jobs overigens nog iets beter dan hun 200 voorgangers van de editie 2009. Al moet worden opgemerkt dat de oefening 2010 betrekking heeft op de balansen en resultaten tussen 2004 en 2008, zodat de crisis enkel in het laatste trimester echt voelbaar werd. Dat valt gedeeltelijk te merken, want hoewel ook de winst er nog een tikje op vooruitging, viel de omzet wel lichtjes terug.
Als we een aanslagvoet hanteren van 33 procent vennootschapsbelasting op de 669,7 miljoen euro nettowinst, dan brachten deze 200 Trends Gazellen een fraaie 221 miljoen euro op aan Vadertje Staat. Dat is 12 miljoen meer dan vorig jaar. Als ze allemaal gebruikmaakten van de gecontesteerde notionele intrestmaatregel, dan kreeg de fiscus 53,6 miljoen euro minder inkomsten. De totale omzet steeg op vijf jaar tijd met 4,8 miljard naar een fraaie 11,72 miljard euro, zowat 130 miljoen minder dan de 200 Gazellen van de vorige editie.

Land- en bosbouwmachineproducent CNH is de grootste werkgever: de 2398 jobs zijn er 529 meer dan anno 2004.
Maar liefst negen bedrijven slaagden erin om in alle negen edities aanwezig te zijn in de Gazellen-rangschikkingen. Deze Supergazellen zijn TVH Forklift Parts, Daikin Europe, Delta Light, Jetair, Gryson, ECS European Containers, Alpro, Ide Joris en Descamps Dekoratie.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content