Zet toestellen één voor één aan

Vanaf 1 januari is het capaciteitstarief van kracht. Een deel van de netkosten hangt voortaan af van uw piekverbruik. Of u in 2023 meer of minder netkosten betaalt, hebt u deels zelf in de hand.

1 Komen er extra kosten bij?

Er zijn geen nieuwe kosten, maar een deel van de netkosten wordt anders berekend. Het maakt vanaf 1 januari niet meer uit of u overdag of ‘s nachts uw wasmachine laat draaien. Het enige wat u in de gaten moet houden, is uw totale verbruik en dat niet te veel toestellen tegelijk elektriciteit verbruiken.

2 Hoeveel bedraagt het capaciteitstarief?

Voor gezinnen met een digitale meter zal het capaciteitstarief afhangen van hoeveel elektriciteit ze tegelijk verbruiken. Daar staat tegenover dat ze minder netkosten op basis van hun totale verbruik betalen dan gezinnen met een klassieke meter. Gemiddeld over heel Vlaanderen is het nettarief per kilowattuur voor een klassieke meter 2,1 eurocent hoger dan voor een digitale. Gezinnen met een klassieke meter betalen voorlopig het minimale capaciteitstarief dat ook de gebruikers met een digitale meter betalen. Over heel Vlaanderen bedraagt dat minimaal 101 euro per jaar zonder btw (107,06 euro met 6% btw). Dat is de ondergrens, die overeenkomt met een piekvermogen van 2,5 kilowatt.

Per kilowatt betalen Vlaamse gezinnen op jaarbasis gemiddeld 40,4 euro exclusief btw (42,82 euro inclusief btw) aan capaciteitstarief. Een gemiddeld gezin zou een piekvermogen van om en bij 4 kilowatt hebben, wat neerkomt op een capaciteitstarief van 169,76 euro per jaar.

3 Waar vindt u uw piekverbruik?

Als u een digitale meter hebt, vindt u uw piekvermogen maand per maand makkelijk terug door in te loggen op mijn.fluvius.be met een eID en kaartlezer, token of de Itsme-app.

Meer op www.moneytalk be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content