Wonden helen na Irak-crisis

In New York proberen Antwerpse ondernemers de Belgische houding in de kwestie-Irak en de genocidewet te doen vergeten.

Derde keer, goede keer? Een derde economische missie op rij in evenveel maanden moet de Amerikanen ervan overtuigen dat we het niet slecht bedoeld hebben. In februari lag premier Guy Verhofstadt ( VLD) in de Verenigde Staten onder vuur wegens het Belgische njet tegen steun aan Navo-bondgenoot Turkije in de Irak-crisis. In maart werd een parlementaire delegatie onder leiding van Herman De Croo ( VLD) koel ontvangen bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel, in het Congres en op het Pentagon. Behalve Irak kreeg de delegatie ook de genocidewet onder de neus gewreven.

Vlaams minister van Economie en Buitenlandse Handel Jaak Gabriëls ( VLD) en een twintigtal ondernemers zetten met de Antwerpse Kamer van Koophandel van 30 april tot 4 mei in New York hun beste beentje voor. We blijven betrouwbare zakenpartners, luidt de onderliggende boodschap. Intussen is de genocidewet bijgeschaafd, zodat gewezen president George Bush Sr. en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell onbevreesd Belgische bodem mogen betreden.

Om goodwill te creëren voor Vlaanderen en Antwerpen gaan de bedrijven opnieuw bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel op visite. Ook de Verenigde Naties en de StockExchange staan op het programma. Ontmoetingen met The New York Development Authority en in de Metropolitan Club, een van de meest prestigieuze businessclubs, scheppen ruimte om te netwerken en om de plooien glad te strijken. Federaal minister van Economie Charles Piqué ( PS) nam onze transatlantische handelsrelaties onder de loep en tot nu valt er uit de statistieken geen schade op te meten.

Elders zorgt de genocidewet en in het bijzonder de juridische actie tegen de Israëlische premier Ariël Sharon wel voor hoogspanning: bij Mol in Hooglede. De constructeur van speciale vrachtwagens kwam als winnaar uit de bus bij een openbare besteding, maar kreeg van de Israëlische havenautoriteiten te horen dat de bestelling van 2,5 miljoen euro bewust werd tegengehouden. Gedelegeerd bestuurder Martin Mol: “De zaak zat gedurende twee maanden muurvast, maar ik verwacht geen problemen meer nu de genocidewet aangepast is.”

E.B. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content