Wie nu zorgt, dan leeft

De Belgische bevolking wordt almaar ouder. De overheid kan de oplopende pensioenkosten niet alleen dragen. Dat hebben de verzekeraars goed begrepen. Ze zoeken mee naar manieren waarop mensen zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van de vergrijzing.

De Belgische bevolking wordt almaar ouder. Wie nu 65 is, heeft nog een levensverwachting van gemiddeld 17 tot 21 jaar. Tegen 2050 zal de levensverwachting vanaf die leeftijd oplopen tot 22 tot 26 jaar. In 2000 was één op de vijf Belgen ouder dan 65 jaar en was er één gepensioneerde voor vier actieve Belgen. In 2020 zal die verhouding één voor drie actieve Belgen zijn en in 2050 nog slechts één voor twee actieve mensen. In 2010 ging 37,3 miljard euro naar gezondheidszorg in ons land, of liefst 10,5 procent van het Belgische bruto binnenlands product.

De kosten van de vergrijzing lopen zo hoog op dat de overheid die niet alleen kan dragen. Dat hebben de verzekeraars goed begrepen. Ze zoeken mee naar manieren waarop mensen zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van de vergrijzing.

Solidariteit tussen de generaties

Belfius biedt onder het label ‘Generation United’ een uitgebreid gamma van verzekeringen aan met verscheidene risicoprofielen, beleggingsdoelstellingen en looptijden voor jong en oud, met een focus op de solidariteit tussen de generaties. Het concept is opgebouwd rond het onlineplatform www.generationunited.be. Een voorbeeld van zo’n product is de Belfius Generation United Bon – Step Up met een looptijd van vier of zes jaar. De bank verbindt zich ertoe het ingezamelde geld in de eerste plaats te gebruiken voor projecten waar jongere mensen en senioren voordeel van hebben, zoals de bouw of de renovatie van rusthuizen, kinderopvangcentra en ziekenhuizen.

Belfius heeft daarnaasteen woonkrediet voor nieuwe vormen van wonen, zoals voor de bouw van een ‘kangoeroewoning’ — een woning waarin verschillende generaties samenwonen onder één dak. De ‘wooncertificaten’ van Generation United zijn obligaties waarmee klanten kunnen mee-investeren in de bouw van hun serviceflat.

Het ‘kotkrediet’ is een aangepaste lening voor wie een deel van zijn woning wil omvormen tot een kamer of een studio voor studenten. De ‘rekening voor ondersteuning van afgestudeerden’ is een spaarformule waarmee ouders een bedrag kunnen opzijzetten voor wanneer hun kind afstudeert. Dat vergemakkelijkt de financiële overgang van het einde van hun studie naar hun eerste baan.

Daarnaast biedt Belfius een korting voor reizen met drie generaties aan. Daarvoor heeft de bank een partnerschap met Thomas Cook gesloten, waarbij elke cliënt van Belfius die met drie generaties — grootouders, kinderen en kleinkinderen –op vliegvakantie, autovakantie, wintersport, citytrip of een dichtbijvakantie vertrekt, een korting van 33 euro per dossier krijgt boven op de gewone kortingen. Dit aanbod is beperkt tot reizen met drie generaties gedurende het winterseizoen, vanaf 1 november 2012 tot 1 april 2013.

Rusthuis via een verzekering

Het innovatieve concept Care Invest van Generali biedt de mogelijkheid via een levensverzekering te beleggen in het fonds Senior Homes FCP SIF, dat investeert in de rusthuizensector. Het financiële risico wordt volledig gedragen door de verzekeringsnemer. Care Invest streeft naar een optimale bescherming van het kapitaal via investeringen in een portefeuille van rusthuizen gelegen in België (minimaal 70 %) en in andere landen in de eurozone (maximaal 30 %). Generali bezit vijf rusthuizen in Vlaanderen en Wallonië. Wie intekent, moet elke maand minimaal 50 euro storten. De instapkosten schommelen tussen 1 en 7 procent.

De waardering van het fonds hangt af van de marktwaarde van het onroerend goed en vooral van de huur die de exploitanten betalen. Het concept is interessant, maar beleggers moeten beseffen dat het gaat om een levensverzekering die gelinkt is aan een beleggingsfonds. Er is dus geen rendementswaarborg.

Bijstand bij hulpbehoevendheid

Het concept Comfortlife van Europ Assistance is op meer dan één manier vernieuwend: het biedt bijstand — begeleiding, ondersteuning en verzorging — in geval de verzekerde hulpbehoevend wordt door ziekte of een ongeval, zodat hij thuis kan blijven wonen. Er wordt voorzien in diensten zoals het medische transport, huishoudhulp, de levering van geneesmiddelen en warme maaltijden aan huis, een boodschappendienst en bijstand aan huisdieren. Binnen de twee werkdagen regelt de verzekeraar het bezoek van een ergotherapeut aan huis. Die geeft advies over eventuele aanpassingen aan de woning. Op kosten van de verzekeraar wordt bovendien in kaart gebracht hoe de verzekerde visueel of auditief in contact kan treden met personen of hulpverleners buiten de woning. Afhankelijk van de technische middelen en de mogelijkheden van de woning, wordt gezocht naar een dienstverlener die de installatie kan uitvoeren. De kosten van de installatie blijven voor rekening van de verzekerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content