West-Vlamingen pionieren met Roemeens vastgoed
Eind november verkochten West-Vlaamse ontwikkelaars rond Carl Decoopman voor 83 miljoen euro Roemeens vastgoed aan een investeerder. Pionierswerk in de nieuwe EU-lidstaat levert ook andere West-Vlamingen geld op.
E ind november verkocht een groep Vlaamse investeerders een retailcentrum in Sibiu (Roemenië). Op de grond (60.000 vierkante meter verhuurd, evenveel parking en straten) zijn onder meer een hypermarkt en een doe-het-zelfketen actief. Het pensioenfonds North Asset Management legt er 83 miljoen euro voor neer.
De investering van 50 miljoen euro (ontwikkelings- en bouwkosten) gebeurde via de lokale vennootschap Belrom (die de helft kon lenen bij KBC). Aandeelhouders zijn ondernemingen van Hendrik Danneels, Steven Van den Bossche en Carl Decoopman. Als gewezen topman van PDC Brush is Carl Decoopman al tien jaar actief in de regio. Hij kent ook de distributiesector – potentiële huurders van zijn vastgoed. Hendrik Danneels (Sea Coast Invest, een toppromotor aan onze kust) is de expert op het gebied van ontwikkeling. Steven Van den Bossche is actief in de bouwsector (inrichting van banken).
Carl Decoopman: “We zijn er op het juiste moment en op de juiste plaats. In 2007 is Roemenië lid van de Europese Unie en Sibiu zelf wordt Europese culturele hoofdstad. Omdat de markt pas recentelijk openging, kochten we relatief goedkoop – via stromannen, uiteraard, en van liefst 30 eigenaars – en we verkopen met mooie winsten.”
Het European Retailpark in Sibiu, ontworpen door architect Kris Carton (The Office), werd in negen maanden gebouwd. Decoopman: “Sibiu is ons visitekaartje voor investeerders, die massaal naar de nieuwe EU-lidstaat komen.” Het succes blijkt uit het feit dat hypermarkt Real er na twintig dagen buiten Duitsland de hoogste omzet per capita haalt. “Een half miljoen bezoekers staan symbool voor de Roemeense koopkracht,” stelt Steven Van den Bossche.
Het drietal bezit in Roemenië nog vier gelijkaardige gronden. Twee retailcentra in aanbouw zijn al verhuurd en openen in 2007. In één ervan (European Retailpark Târgu Mures) participeert ook Leasinvest Real Estate (Ackermans & van Haaren). “We beperken externe investeerders tot een derde,” zegt Decoopman. “Ze staan in rijen aan te schuiven.” De West-Vlamingen willen ten minste vijf extra gronden ontwikkelen. Daarmee worden ze belangrijker dan de Gentse projectontwikkelaar Liebrecht & wooD. Die werkt al langer in de streek rond Boekarest (dat Belrom mijdt, wegens te veel concurrentie) met het geld van gefortuneerde West-Vlaamse families. Liebrecht & wooD verkocht in 2004 het Militari Shopping Center in Boekarest (11.500 vierkante meter) aan de Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Meinl European. Kostprijs: 20 miljoen euro. Het heeft nog vijf andere projecten. Manager Patrick van den Bossche (‘geen familie van’): “Roemenië is een enorme aantrekkingspool. In Polen keek men eerst de kat uit de boom. Hier wil iedereen er vanaf de start bij zijn.”
Alle groten, zoals Carrefour, hebben aangekondigd dat ze in Roemenië 30 tot 40 vestigingen zullen openen. Twee jaar geleden kocht Delhaize ook vijftien supermarkten van Mega Image. Danneels: “Je moet er nu bij zijn, want eenmaal de ketens zich hebben gevestigd, hebben ze geen pioniers meer nodig. Je loopt echter een groot risico dat het, gezien het gebrek aan rechtszekerheid, verkeerd afloopt. Vandaag kijken we al rond of er geen gronden te vinden zijn in Moldavië.” Ondertussen prospecteert Patrick van den Bossche in Oekraïne. “Niet evident voor mijn familieleven.”
H.B.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier